Sport · 2020.02.19.

VEDAC – Orbán Éva a negyedik olimpiáját vette célba

Orbán Éva négyszeres olimpiai résztvevőként szeretne visszavonulni 2020 végén, s a tokiói kvótáért már elszántan dolgozik – mondta Zentai Tibor, a 35 esztendős kalapácsvető edzője.

A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club kalapácsvetője számára az elmúlt év nem úgy sikerült, ahogy azt szerette volna, egy családi tragédia is beárnyékolta felkészülését. A nyári nehézségeket követően azonban decemberben újra nekiveselkedett az alapozásnak azzal a céllal, hogy megpróbálja teljesíteni a 2020-as tokiói ötkarikás játékok kiküldetési szintjét.

A magyar női mezőny elég foghíjas – magyarázta Zentai Tibor. – Az elmúlt években a szombathelyi Gyurátz Rékán kívül nem igazán tudtak kinevelkedni olyan fiatalok, akik a felnőtt nemzetközi mezőnyben is képesek érvényesülni. Évi viszont még mindig magyar csúcstartó, és úgy érzi, egy utolsó nagy hajrával megszerezheti a kvalifikációt

A tréner kitért arra, hogy Orbán Éva egyre komolyabb terhelést kap, február végén a medulini edzőtáborban pedig a dobásszámot növelik, hogy a március 9-ei téli dobó országos bajnokságon jobb eredményt érhessen el.

Ha nem tudja teljesíteni a 71.50 méteres kvalifikációs szintet, és szerintem rajta kívül még sokan így lesznek, akkor más módon is kvótához juthat. A Spiriev-táblázat szerint a különböző versenyek különböző szorzókkal szerepelnek. Egy-egy országos bajnokságnak, illetve nemzetközi viadalnak sokkal jobb a szorzója, és ha öt magasabb minősítésű erőpróbán képes 68–69 méteres átlagot produkálni, akkor a világranglista helyezéssel kijuthat az olimpiára – tudtuk meg az edzőtől.

Amennyiben a téli dobó országos bajnokságon jól szerepel Éva, akkor részt vehet – a már említett Gyurátz Rékával – a téli dobó Európa Kupán is. Zentai Tibor felidézte, amikor 2013-ban új országos csúcsot ért el, és a világbajnokságon nyolcadik lett tanítványa, akkor 66 méterrel kezdte az idényt a téli dobó ob-n, a téli EK-n pedig 68 méterig jutott.

Évi nagyon elszánt, jól sikerült az alapozás, a jelenlegi edzéseredményein még sokat javíthat márciusig. Egy jó kezdés a téli ob-n remek alapot jelentene a továbbiakra. Az egyetlen nehézség, ami azt hiszem, természetes, hogy 35 évesen már nem úgy regenerálódik, mint tíz éve – mondta el Zentai Tibor.

A VEDAC Dobóakadémiájának vezetője kifejtette, ha az olimpia nem sikerül, akkor életbe lép a B-terv, vagyis az Európa-bajnoki részvétel kiharcolása. Ehhez valamivel gyengébb eredmények is elégségesek:

Évi már eldöntötte, ez lesz az utolsó éve sportolóként. Nagyon bízom benne, hogy vagy Tokióban, vagy a kontinensvetélkedőn dobókörbe állhat. Azt hiszem, bármelyik is teljesül, méltóképp, tisztességesen tudja befejezni a pályafutását.

Orbán Éva 2013-ban háromszor is megjavította az országos csúcsot, melyet hetedik éve tart 73.44 méterrel. Sorrendben a 2004-es Athéni, a 2018-as Pekingi és a 2012-es Londoni Olimpián képviselte a magyar és a veszprémi színeket. Hogy összejön-e a negyedik olimpiája, idén el fog dőlni. Egy biztos: háromszor már megcsinálta, miért ne sikerülhetne negyedszer is!?


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!