Sport · 2020.08.28.

VEDAC – Olimpiai reményekkel tér vissza az ifi világbajnok

A VEDAC keddi sajtótájékoztatójának legnagyobb bejelentése az volt, hogy négy év székesfehérvári kitérő után visszatér Veszprémbe a klub saját nevelésű kalapácsvetője és a mai napig egyetlen ifjúsági világbajnoka, Pásztor Bence.

Bence visszatérésével egy potenciális olimpikonjelöltet igazolunk (vissza), aki már Tokióban képviselheti a veszprémi színeket – fogalmazott Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója. – Reális esélye van annak, hogy a veszprémi atlétika történetében először legyen egy olimpián férfi és női vonalon is kalapácsvetőnk. Szeretnénk levenni a terhet Orbán Éva válláról, hogy kizárólag rajta múlik, lesz-e olimpikonunk jövőre, és bízunk benne, hogy a két kiváló sportolónk egymást inspirálva megváltja a repülőjegyét Tokióba.

A klubvezető emlékeztetett, hogy 2016-ban a világranglista helyezésük alapján Orbán Éva egyetlen hellyel, Pásztor Bence pedig mindössze három pozícióval maradt le az ötkarikás játékokról. Az új kvalifikációs rendszerben mindkét versenyzőnek nehéz dolga lesz, de reális esélyük van a tokiói részvételre.

Tibivel van egy befejezetlen munkánk

Hálás köszönettel tartozom az ARAK-nak és Székesfehérvárnak az elmúlt négyéves támogatásukért és bizalmukért, amit felém tanúsítottak. Most viszont elérkezettnek éreztem az időt, mivel az olimpiát egy évvel elhalasztották, hogy újra Zentai Tiborral és a VEDAC-cal, az otthonomban folytassam a felkészülést – nyilatkozta Pásztor Bence. – Minden támogatás ellenére, legyen ez anyagi vagy erkölcsi, nem tudtam beilleszkedni a város körforgásába, és nem igazán találtam a helyemet fehérváriként. Az elmúlt négy év segített nekem, hogy igazán értékelni tudjam azokat a dolgokat, amiket Veszprémben kaptam, és pályafutásom elejétől természetesnek vettem. Fiatal felnőttként, mondhatni gyerekként mentem el, és úgy érzem, felnőttként gondolkozva térek vissza. Úgy gondolom, hogy Tibivel van egy befejezetlen munkánk, amit 2005 augusztusában kezdtünk el, és mind a ketten úgy véljük, ezt együtt kell befejeznünk, és jövőre mindenképpen ott szeretnénk lenni Tokióban az olimpián.

A 25 éves kalapácsvető fontosnak tartja, hogy a szeptember elején megrendezendő csapatbajnokságon még az ARAK színeiben versenyezzen. Mint fogalmazott, ezzel tartozik a székesfehérvári klubnak, ezért október elsejétől lesz újra a VEDAC versenyzője, és a VEDAC hagyományos évadzáró dobóversenyén, hazai környezetben, október 10-én fog újra veszprémi színekben dobókörbe állni.

Bence pár héttel ezelőtt keresett meg azzal a kérdéssel, hogy mi lenne, ha újra együtt dolgoznánk – mondta el Zentai Tibor, a VEDAC Dobóakadémiájának vezetője. – Nagyon meglepett a kérdés, nem számítottam rá, annak ellenére sem, hogy azért versenyeken láttam: Bence nem találja önmagát. Sokat gondolkoztam rajta, és úgy döntöttem, próbáljuk meg még egyszer a közös munkát. Nagyon rövid az idő az olimpiáig, és nagy munka áll előttünk. A legfontosabb, hogy Bence minél előbb visszaszokjon a csoportba és stabilizáljuk a technikáját.

Nagyon örültem, hogy újra összeáll a Zentai Tibor – Pásztor Bence páros. A korábbi közös munka többek között egy ifjúsági világbajnoki címet és kis híján egy olimpiai részvételt hozott. Nagyon sok munkát kell elvégezni ahhoz, hogy ez egy újabb sikertörténet legyen, de minden bizodalmunk megvan edző és tanítványa irányába – magyarázta Török Krisztián, a VEDAC szakmai igazgatója.

A VEDAC Dobóakadémiájának pozíciója

A veszprémi kalapácsvetés elmúlt három évtizedben nyújtott eredményességének köszönhetően a VEDAC dobó szakágát 2015 januárjában minősítette akadémiává a Magyar Atlétikai Szövetség, melynek köszönhetően a Németh Pál Dobóakadémia (Szombathely) és az ARAK Utánpótlás Akadémia (Székesfehérvár) után a VEDAC lett a harmadik magyarországi atlétikai klub, amely akadémia címmel büszkélkedhet. Az elmúlt öt évben az akadémiák száma nem nőtt, és a szövetség bizalma töretlen a létrehozott akadémiák, így a VEDAC iránt is.

A dobóakadémia – egy átmeneti visszaesést követően – újra fejlődési pályára állt. Orbán Éva és Pásztor Bence mögött férfi és női vonalon is vannak ígéretes, fiatal kalapácsvetők, akik közül többen megfordultak már világversenyen, korosztályos magyar bajnoki címet szereztek, vagy dobogóra állhattak országos bajnokságokon. Férfi vonalon Czeller Gábort, Cserháti Simont, Minyó Bencét és Csekő Miklóst kell kiemelni, míg női vonalon Gombás Petra, Csatári Jázmin és Fertig Fanni lehetnek a jövő meghatározó kalapácsvetői.

Sajnos a dobóatlétika nem tartozik a legnépszerűbb sportok közé, különösen ott, ahol a világ legjobb kézilabdacsapatainak egyike székel. Nap mint nap megküzdünk az utánpótlás bevonzásával a pályánkra, de nehéz versenyre kelni azon sportágakkal, amelyek az anyagi lehetőségeiknek köszönhetően többet tudnak nyújtani a gyerekeknek. Ennek ellenére csapatunkban több nagyon ígéretes, nemzetközi porondot is megjárt dobó van – érvelt Zentai Tibor, a VEDAC Dobóakadémiájának vezetője.

Időközben a dobóakadémián belül a kalapácsvetés kiegészült diszkoszvetéssel és gerelyhajítással is. Előbbi versenyszámban Péringer Márk, Strigencz Zalán és Kövér Fanni, utóbbiban pedig Máté Fanni Szabina és Kövér Fanni érhetnek el hazai és nemzetközi sikereket.

Létesítményhelyzet

A Magyar Atlétikai Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának köszönhetően jelenleg is zajlik a VEDAC dobópályájának felújítása, mely szeptember végén fejeződhet be. Két új dobókör és ketrec, valamint egy gerelyhajító nekifutót alakítanak ki. A beruházás lezárásaként jöhet a dobópálya felújításának második üteme, melynek során újabb dobókörök, pályavilágítás, talajrekonstrukció, vízelvezetés és ami talán a legfontosabb, a téli felkészüléshez szükséges fedett dobókör kialakítása szükséges.

A VEDAC dobóatlétáinak idei évi felkészülését – a koronavírus-járvány mellett – jelentősen hátráltatta a dobópálya hiánya. A kalapácsvetők Nemesvámosra telepítettek egy átmeneti dobókört és ketrecet, valamint Tapolcán rendeztek három felkészülési versenyt, mindezt önerőből, a klubon belüli közösségi összefogásnak köszönhetően.

Ezen a téren van még hova fejlődni. Elindult egy pályafelújítás, melynek előnyeit remélhetőleg még idén tapasztalhatjuk. Az elmúlt években hét dobókör állt rendelkezésünkre, ezekből tudtuk a dobásainkat megoldani a pályánkon. Jelenleg kettő készül március óta! Szeretnénk további öt kört is elkészíttetni a közeljövőben –tájékoztatott Zentai Tibor, a VEDAC Dobóakadémiájának vezetője.

Folyamatban van a futópálya és környezetének felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás. A munkálatok várhatóan a jövő év folyamán fognak lezajlani. Ezután következhet az új atlétikai csarnok építése, melyre a forrás még nem áll rendelkezésre, de a városvezetés a Modern Városok Program keretében kívánja azt megvalósítani.

Hagyományőrzés

A koronavírus-járvány, a dobópálya és pénzügyi források hiánya ellenére a VEDAC fontosnak tartja megőrizni az értékeit, hagyományait. Idén rendhagyó módon a Balaton Bajnokság egy hétközi utánpótlás versenyként lesz megrendezve szeptember 10-én, dobó versenyszámok nélkül, továbbvíve ugyanakkor a hagyományokat.

A kalapácsvető olimpiai bajnokokról elnevezett Dr. Papp Pál–Csermák József Emlékversenyt – melyet minden évben Tapolcán rendez a VEDAC – idén Veszprémben, a VEDAC hagyományos Évadzáró Dobóversenyével összekötve rendezik meg a felújított dobópályán.

Külön öröm számunkra, hogy a járványhelyzet okozta krízisben előre tudunk menekülni és megerősíthetjük a klub, az akadémia és a veszprémi atlétika státuszát – zárta gondolatait Németh Attila.


[fbcomments]