Sport · 2018.05.07.

VEDAC – Hömpölygött a tömeg a futónapon

Az utóbbi idők legsikeresebb veszprémi futófesztiválját rendezte meg a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club vasárnap délelőtt. Az Euronics–Rotary Futónapon közel háromezren öltötték magukra az esemény kék színű pólóját. Reggel 8 órakor nyitották meg kapuikat a nevezési sátrak, ahol az 1911 méteres minitáv résztvevőit egy kék színű pólóval ajándékozták meg a szervezők a névadó szponzor, Euronics jóvoltából.

 Ahogy múltak a percek, egyre többen ácsorogtak a versenyközpont körül, a tömeg folyamatosan nőtt. A nagyszínpadon DJ Smash szórakoztatta az egybegyűlteket, majd az első erőpróba előtt Réti Ildikó szakedző vezényelt alapos, minden testrészt megmozgató bemelegítést.


A tömeg 9.30-kor indult el az új útvonalon. Nagyjából 20–25 perc alatt a teljes mezőny célba ért, volt aki sétálva, kocogva, beszélgetve, de olyan is, aki gyermekét a nyakában tartva szaladt végig, mások babakocsit tolva, megint mások csemetéiket kézen fogva futották végig az előírt penzumot. A célban valamennyi résztvevő befutócsomagot kapott az Interspar és az Intersport jóvoltából.

A szokásoknak megfelelően ezúttal is megtartották a veszprémi és környékbeli iskolák mozgósítási versenyét. Az eseményen a névadó szponzorok – az Euronics Áruházlánc, valamint a Rotary Balatonfüred–Veszprém – jóvoltából összesen kétmillió forint értékben osztottak ki sportszerfejlesztési támogatást. A Fuss az iskoládért! elnevezésű programra közel húsz intézmény jelentkezett.

A kisiskolák (200 fő alatti) közötti versenyben a szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola nyert, amiért 300 ezer forintos sportszervásárlási utalványt érdemelt ki. Ebben a kategóriában a többi intézmény nem érte el a díjazáshoz szükséges tíz százalékos részvételi arányt, így átkerültek abba a csoportba, ahol azokat az intézményeket jutalmazták meg sorsolás útján, amelyek nem értek el dobogós helyezést.

A nagyiskoláknál (200 fő felett) a Gyulaffy nyert megelőzve a Botevet és a Simonyit. A dobogósok 600, 400, illetve 200 ezer forintos utalványt kaptak, amelyet saját igény szerint használhatnak fel az intézmény sportos fejlesztésére. A szerencse ezúttal a Dózsa, a Rózsa, a Cholnoky és a Deák iskoláknak is kedvezett. Valamennyi tanintézet 100 ezer forintos támogatással lett gazdagabb.

A hét kilométeres versenytávra közel százan adták le nevezésüket. A kijelölt útszakasz komoly kihívást jelentett, a Cholnoky lakótelepi kört háromszor kellett megtenni, így például a lábas házaktól a Lóczy utca tetejéig tartó emelkedőt is.

A leggyorsabban a VEDAC két kiválósága teljesítette a hét kilométert. Koszár Zsolt nagyszerű idővel, 21:54 perccel ért célba, míg klubtársa, a londoni olimpikon Kovács Tamás 22:27 perc alatt végzett.

Koszár Zsolt a futást követően elmondta, nemrég igazolt Veszprémbe, de az ilyen kiváló versenyek is megerősítik abban, hogy jó döntést hozott. Kovács Tamás úgy fogalmazott, az emelkedők alaposan megnehezítették a dolgukat, ám ettől függetlenül nagyon tetszett neki a pálya, és örül, hogy jó eredménnyel teljesítették.

A női mezőnyben a legjobb VEDAC-os a második helyen célba érkező Tóth Lívia lett, aki 27:52 perc alatt teljesítette a távot.

A viadal után tombolasorsolást is tartottak, ahol félmillió forint értékben találtak gazdára különböző nyeremények.

Eredmények

Abszolút. Férfi: 1. Koszár Zsolt, 2. Kovács Tamás, 3. Nick Márton (SVSE) 23:46. Női: Varga Gréta (SVSE) 27:18, 2. Tóth Lívia, 3. Magyar Veronika (SVSE) 29:32.

1978-ban és előbb születettek. Férfi: 1. Szirbek Zsolt (SVSE), 2. Gombos Róbert, 3. Baroi Zoltán. Női: 1. dr. Bellér Zsuzsanna (VEDAC), 2. Kersner Krisztina, 3. Berencki Katalain (VTDSE).

1996-ban és később születettek. Férfi: 1. Nick Márton (SVSE), 2. Zsetnyai Ákos (SVSE), 3. Edvy András (VEDAC). Női: 1. Varga Gréta (SVSE), 2. Magyar Veronika (SVSE), 3. Fazekas Petra


[fbcomments]