Sport · 2019.01.18.

VEDAC – Hatvan méter fölé kerülni

Sérülés, rehabilitáció, EB-szintteljesítés, egyéni csúcsok – ezek jellemezték Gombás Petra 2018-as versenyszezonját.

A Veszprém Megye Legjobb Sportolója díjátadáson egyetlen sportklub versenyzői érdemeltek ki egynél több egyéni díjat, a VEDAC atlétái hat kategóriában lettek díjazottak. A Veszprém megye legjobb VEDAC-osai cikksorozatunk második részében az ifjúsági női díjazott kalapácsvetőt, Gombás Petrát, az év legjobb ifjúsági korú női sportolóját mutatjuk be.


Szerencsétlenül kezdődött az idény a mindössze 17 esztendős Gombás Petra számára: a kőkemény alapozást követően márciusban eltalálta a bokáját egy eltévedt kalapács, és mindhárom bokaszalagja megsérült. Pedig komoly tervekkel vágott neki a 2018-as esztendőnek, hiszen szeretett volna részt venni a korosztályos Európa-bajnokságon, valamint a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián.

A sérülés miatt hetekig nem dobhattam, másféle munkát végeztünk, de miután enyhült a fájdalmam, újra edzésbe álltam – mondta a Balatonalmádi Kéttannyelvű Gimnázium 10. osztályos tanulója. – Az évadnyitón derült ki, hogy mindhárom szalagom részlegesen elszakadt, ami kissé vissza is vetett.

Ahogy gyógyult a lába, javult az állapota, Petra úgy ért el hétről-hétre egyre jobb eredményeket. Harmadik lett korosztályában az országos bajnokságon, ahol a győri ifi Európa-bajnokság kvalifikációs szintjét is teljesítette 59.03-as dobásával, ám végül mégsem vehetett részt a nemzetközi viadalon, a szövetségi kapitány két másik induló mellett döntött. Ezt követően az ősz valamennyi versenyén arany-, vagy ezüstéremnek örülhetett. A veszprémi évadzárón óriásit dobott, 62 méter fölött ért földet a kalapácsa, s a 62.52 méteres eredmény új egyéni csúcsot is jelentett. Ráadásul felnőtt szerrel, 4 kilogrammos kalapáccsal is új rekordot ért el, 51.52 méterrel.

Korosztály és szerváltás előtt állok, vagyis januártól már a juniorok között versenyzek, négykilós kalapáccsal. Az őszi eredmények mindenképpen bizakodásra adnak okot, szeretnék már márciusban 55 méter fölé kerülni, s az évad végéig megcéloztam magamnak a hatvan métert is – jelentette ki Petra.

Az ifjú sportoló elárulta, hogy Orbán Éva és Dobos Máté edzők, illetve Zentai Tibor szakvezető nem pakolnak rá terhet, így könnyebben ki tudja hozni magából a maximumot.

Orbán Évától rengeteget tanultam. Nagyon sokat segít, sokat beszélgetünk, tudom, rá mindig számíthatok. Az ő jelenléte rendkívül fontos számomra, s remélem, egy szép napon én is eljuthatok olyan világversenyekre, vagy az akár olimpiára is, ahogyan ő – fogalmazott terveiről Petra,és hozzátette, nagyon meglepte a kitüntetés, egyáltalán nem számított rá, főleg az évad eleje miatt, azonban nagyon büszke, hogy végül rá esett a szakemberek választása.


[fbcomments]