Sport · 2019.06.17.

VEDAC – Aranyérem és EB-kvóta

Hét métert javítva eddigi legjobbján nemcsak junior magyar bajnoki címet szerzett Péringer Márk, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club diszkoszvetője, de kvalifikálta magát a korosztályos Európa-bajnokságra is.

A fővárosban bonyolították le a hétvégén a junior és utánpótlás korú atléták országos magyar bajnokságát. Az első napon lépett dobókörbe Péringer Márk diszkoszvető, aki elképesztő teljesítménnyel, 56.64 méteres új egyéni csúccsal nyerte a számot.


Az eredménye új megyei rekord is, ráadásul ezzel indulási jogot szerzett a nyári korosztályos Európa-bajnokságra, amelyet a svédországi Borasban rendeznek meg.

Mozsdényi Dávid, Márk edzője elmondta, nem indult túl jól a szezon tanítványának:

Még nem heverte ki a tavalyi lábsérülését, ezért elég sokáig nem tudtunk szökdelő, a gyorsaságát fejlesztő gyakorlatokat végezni. Aztán az első súlyemelő felmérésnél megsérült a csuklója, emiatt két hónapig az erőfejlesztést is minimalizáltuk. Március végén tudtuk elkezdeni a tényleges munkát, amikor a többiek már előttünk jártak, s ez a versenyeredményeken is meglátszott.

A szakember hozzátette, Márk ráadásul lelkileg is egy kisebb hullámvölgybe került, edzéseken, vagy a versenyek előtt a bemelegítések alkalmával rendre kiválóan dobott, aztán téthelyzetben nem sikerült kihozni magából a maximumot. Szerencsére sikerült úrrá lenni ezen, és jó formában, mentálisan is megerősödve várták a junior ob-t.

Az elmúlt két hétben már könnyített munkát végeztünk, mert szerettünk volna mindenképpen kijutni az Európa-bajnokságra. A számításunk be is jött, Márk hatalmas csúccsal utasította maga mögé a mezőnyt, több mint öt métert verve riválisaira – hangsúlyozta Mozsdényi Dávid.

Az 56.64 méteres eredmény jelenleg Európában a huszadik legjobb, de az edző szerint az Eb-ig hátralévő öt megméretésen még képes lesz javulni tanítványa, s akár 58–59 méterig is eljuthat. Azzal az eredménnyel pedig döntőbe juthat a kontinensvetélkedőn, ami a legfőbb céljuk.


[fbcomments]