Egyéb · 2015.07.11.

Vécékefét a MÁV-vezérek kezébe!

Adódhatnak elkerülhetetlen köznapi veszélyek az ember életében. Békésen utazunk, nézzük az elsuhanó tájat, és egyszer csak pisilni kell a VeszprémBudapest útszakaszon. Ötven fölött már csak ilyen pisis az ember, nincs mit tenni. De hát vonaton ez nem probléma, gondolja az ember naivan.

Hát igen, WC-fülke van, de bemenni már nem ajánlatos. Mert orrfacsaró a bűz, mocskos a WC-kagyló, mintha legalábbis egy szénbányász vetkőzött volna rajta, jól meghintve szénporral az egész szürreális képződményt.

Az utóbbi időben hetente utaztam Pestre Veszprémből, többnyire a déli vonattal, és végül már előre kirázott a hideg a komplex élménytől. Ragyog a nyári nap, kényelmesen olvasgatom a magammal hozott újságot, elmerengek a szép tájon, a csinos kalauz vagy kalauznő kulturáltan elkéri a jegyemet, szolgálati mobiltelefonja segítségével az érkezéssel, esetleges késéssel, átszállással kapcsolatos összes kérdésem megválaszolja, és akkor egyszer csak iszonyú érzésem támad. Elodázhatatlan. Muszáj. Közmondásos optimista révén azért mindig reménykedem, hogy hátha majd most tiszta lesz. Ám amikor benyitok, mindjárt visszatántorodom. Nem bírom a bűzt. Hánynom kell attól az átható vizeletszagtól. Elő a sálat, parfümöt. Parfümös sálat tekerek a szaglószervem elé, és akkor nyomás. Komikus lenne, ha terroristának nézne a kalauz. Nevetni azért nincs kedvem, mert levegőért kapkodok. és nem tudom megérteni, hogy a 21. századi Magyarországon miért nem lehet megoldani a vonati WC-ék tisztítását. Egyrészt, miért nincs lehúzható víztartály a vonaton? Vagy valami szer, ami hatástalanítaná a WC-kagylóba több évtizede belemaródott vizeletbűzt? Már az űrhajósok higiénikus ürítésének problémája is megoldott, ezért nem kellene, hogy gondot okozzon a vonaton. Másrészt meg nem hiszem el, hogy ezt a WC-fülkét kitakarították, fertőtlenítették és Zalából Veszprémig így bemocskolódik. Amíg nem lesz rend, kötelezővé tenném a MÁV-vezéreknek a WC-fülkék higiéniájának az ellenőrzését. Netalán a használatát, hogy a saját orrukkal érezzék, miről beszélek. Mert különben eszükbe sem jut, hogy ez így nincs rendjén. Drága a teljes árú vonatjegy, legalábbis a fizetésekhez képest. Pláne a pótdíj, amit már szinte minden járatra megfizettetnek. Akkor legalább tessék takarítani a WC-ket.

20150617_124618

A székesfehérvári szakaszon pedig épül-szépül a vasút

Azért sem értem, miért hagyják az utasokat köhögési rohammal, hányingerrel küzdeni ezeken a régi vonatokon, mert egyébként épül-szépül a vasút. Öröm nézni a székesfehérvári szakasz megújításán, az új vasútállomás építésén és a sínpályák korszerűsítésén dolgozókat. Továbbá egyre több szupervonatot látni, a késő esti járat már Veszprém felé is ilyen, géphang közli az állomások nevét, elektronikus feliraton is keringenek az érkezéssel kapcsolatos információk, ami a sötét éjszakában nagyon hasznos, nem kell rettegni, hogy uramisten ez most mi volt, Pétfürdő vagy Hajmáskér? Csak ez a WC ne volna ilyen.

Egyébként a pályaudvarokon sem ura a MÁV a helyzetnek. Kulcs a pénztárban, olvasható a zárt WC-ajtón. A pénztárban meg sehol senki. Miért nem lehet nyitva tartani? Hogyan tudják az áruházak, bevásárlóközpontok ezt a problémát megoldani? Nekik miért kötelező és a MÁV-nak miért nem?

Kulcs a pénztárban, olvasható a zárt WC-ajtón Badacsonytomajon. A pénztárban meg sehol senki

Kulcs a pénztárban, olvasható a zárt WC-ajtón Badacsonytomajon. A pénztárban meg sehol senki

 


[fbcomments]