EKF · 2022.08.19.

VEB2023 – A beruházások esetenként változhatnak

Miután Magyarország kormánya a tartalékképzés érdekében felfüggeszt, majd felülvizsgál minden olyan állami beruházást, amelynek kivitelezése még nem kezdődött meg, feltételezhető volt, hogy a döntés a VEB2023, azaz az Európa Kulturális Fővárosa beruházásait is érintheti.

Müller Mihályt, az VEB2023 sajtófőnökét a projektek jövőjéről kérdeztük. A válasza határozott: sem a forráshiány, sem a takarékosság nem állíthatja meg az Európa Kulturális Fővárosa megkezdett beruházásait.

– Hogy csak néhány fontosat említsek: az ActiCitynél, a tánc- és mozgásközponttá átépülő volt Heim Pál gyermekkórháznál és a hozzá kapcsolódó parkolóháznál naponta lehet látni, hogy folyamatosan halad a munka. Hasonló a helyzet a Jókai utca 8. alatti Ruttner-háznál is. Itt egyébként épp a héten várható a tervezett látogatóközpont és az ugyancsak megújuló börtönmúzeum közötti összekötő lift kialakításának megkezdése – szögezte le Müller Mihály.


– Ezt a látható tényt erősítette meg Lázár János építési és beruházási miniszter is a minap Veszprémben, aki Facebook profilján közzétette, hogy Veszprém fontos a kormány számára: az elkezdett beruházásokat befejezzük. Hasonló a helyzet a régió több településén is. Balatonalmádiban, Keszthelyen, Balatonkenesén, Várpalotán ugyancsak folynak a VEB2023-hoz kötődő kulturális infrastruktúra-fejlesztési előkészületek, illetve felújítások. Szeptemberben újabb beruházások indításáról tájékoztatjuk a veszprémieket.

Elmondta: a VEB2023 jellegéből adódóan nem statikus, merev program, hanem a kulturális élet jellegéhez, folyamatos változásaihoz rugalmasan alkalmazkodó programsorozat: jövőre több ezer eseménnyel. Folyamatosan születnek újabb döntések kulturális-művészeti események támogatásáról, vagy éppen korábban tervezettek módosításáról, így azok eseteként változhatnak és változnak is. Ugyanakkor a program összességében és fő elemeiben nagyon szorosan ragaszkodik az eredeti kulturális-művészeti koncepcióhoz, amelyet az Európai Bizottság illetékesei 2018-ban érdemesnek tartottak arra, hogy jövőre Veszprém és a Bakony–Balaton régió viselhesse az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Sem a forráshiány, sem a takarékosság nem állíthatja meg az Európa Kulturális Fővárosa megkezdett beruházásait. A képen az ActiCity főépületének látványterve az utcafrontról


[fbcomments]