Egyéb · 2021.11.10.

Vasútállomás: Parkolóhely-vadászat

De most komolyan, foglalkozik valaki a veszprémi önkormányzatnál közlekedés-tervezéssel? Ha létezik ilyen szakember, tőle kérdezem, meddig kell még parkolóhely-vadászat miatt értékes perceket veszíteni vonatinduláskor és görcsbe rándult gyomorral keresni érkezéskor a susnyásban hagyott autót, vajon épségben megúszta-e a kalandot? Miért nem alakítanak ki egy civilizált, nagyobb parkolót?

Lehet, hogy távolról még izgalmasnak is tűnhet a parkolóhely-vadászat, de közelről keserves. Nehezen elviselhető. A veszprémi vasútállomáson maximum 50-60 autó számára van biztonságos hely az állomás épülete előtt, illetve a posta felé – egy hatvanezer lakosú megyeszékhelyen. Na most ebből legalább 10-et elfoglalnak a vasúti dolgozók. 

Marad 40-50 hely, ami már a kora reggeli vonatoknál betelik. Aki későbbi járatra jön ki autóval, az magára vessen, az keresgélhet a bokroknál, vagy még hátrébb valahol. És még örülhet, ha talál, és nem kell visszakanyarodni a lakótelepre, hogy ott próbáljon szerencsét.

Tudom, most jön a kérdés, miért jön autóval? Azért mert a mai napig sem sikerült összehangolni a helyi tömegközlekedést a vonatindulásokkal és érkezésekkel a buszállomás, a központ irányába, hogy onnan aztán tovább utazhassunk a környékbeli településekre. Abszurdum, hogy amíg Kelenföldről 1 óra 20 perc alatt Veszprémbe érünk, a vasútállomáson legalább 20 percet kell várni megfelelő helyi buszjáratra, ami elvinne az autóbusz-állomásig. Ez este különösen nagy probléma, mert ritkán járnak a távolsági buszok. Nem ragozom tovább, meg lehet nézni az autóforgalmon az érkező, induló vonatoknál, hogy mi a helyzet. 

Ezt a forgalmi rendet, ami ma fogadja az utast a veszprémi vasútállomáson, nem a mai pörgésre találták ki. A lovaskocsik idején talán elegendő volt a hely, illetve akkor, amikor magasról lesajnálták a vonatközlekedést, de ma már újra gyors és kényelmes vonat, ráadásul környezetkímélő. Diákok, munkába járók, üzletemberek, kirándulók tömege használja. Logikus lenne ehhez hozzáigazítani az infrastruktúrát.

Nem is értem, hogy miért nem lehet megegyezni a MÁV-val, Postával az elhagyott vágányokat illetően, hogy parkoló létesüljön a helyükön. Ez sokkal kisebb településeken is sikerült. Veszprémben gondoltak rá egyáltalán? Miért nem tudunk róla? Nem ártana felgyorsulni. Egy év múlva, 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz Veszprém. Látogatók tömegét várjuk. De így? Ebbe az összevisszaságba, ami az állomás környékén fogadja az utasokat? Vagy a parkolóhely-vadászat esetleg exkluzív program lesz? Ez a fordulat lenne az évtized legravaszabb húzása.

Fotók: Nagy Lajos

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!