Egyéb · 2021.10.02.

Vasút: emlékezni segít a falikép

A szürke beton támfalon hatalmas színes kép emlékeztet a 71-es főút mellett arra, hogy egykor Balatonalmádit és Veszprémet vasút kötötte össze.

Az avatáson dr. Navracsics Tibor kormánybiztos személyes vallomásából kiderült, édesanyja a kisvonaton utazott a kórházba életet adni fiának.

Több mint fél évszázada nem jár a vasút Balatonalmádi és Veszprém között, mégis nosztalgiával emlegetik mindkét városban. A megyeszékhelyen és Almádiban a vasút megmaradt építményei ma is szerves részét képezik a városképnek.


Az egykori almádi betonhídfőn mától festmény örökíti meg a kedves kisvonatot. Az avatáson dr. Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításáért felelős kormánybiztos személyes hangú visszaemlékezésében a helyi közösségek megtartó erejének fontosságáról beszélt. Hangsúlyozta, a 2023-as kulturális főváros projektjeinek alapcélja a helyi közösségek, helyi művészek támogatása. Az EKF ezért segítette az Aranyhíd Egyesületet a megvalósításban.

A Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület másfél évvel ezelőtt bízta meg Döme Pétert, a településen élő művészt a kisvasutat ábrázoló kép megalkotására. A több mint hét méter hosszú és csaknem három méter magas emlékfestmény modellje – a híres 375-ös gőzmozdony – a vasútvonal egy másik szakaszán, a balatonalmádi-öreghegyi vasúti hídon áll. Az alkotás mostantól az Alsóörs felé vezető 71-es főút kivezető szakaszán emlékeztet az egykor népszerű, a Bakonyt és a Balatont összekötő vasútvonalra. Pontosan ott, ahol a Balaton partjára futottak le a sínek.

Az Alsóörs–Veszprém helyiérdekű vasút tervezését a XX. század elején kezdték. A pálya kitűzése után az almádi szakaszon 1907 októberében kezdték a töltések építését. Az Alsóörs–Veszprém vonal építéséhez kevesebb mint egy évre volt szükség: 1908. szeptember végén haladt rajta végig az első vonat.

Hossza 22 kilométer volt. Működésének 60. évfordulóján számolták föl, mert nem volt gazdaságos. A pályát 1974-ben végleg felbontották.

A balatonalmádiaknak a vonal emléke is fontos volt. Három évtizeddel a bezárás után a honismereti kör tagjai összefogtak, és ennek eredményeként a városban azóta legendássá vált 375-ös mozdonyt Ráday Mihály operatőr, városvédő közbenjárására a MÁV a városnak ajándékozta.

A régi töltés helyét mára kerékpárút vette át, így az egykori vasútvonal ma is összeköti a Bakonyt a Balatonnal.


Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos és Körmendi György, az Aranyhíd társelnöke. Fotó: a szerző


[fbcomments]