Közérzet / Életmód · 2015.07.07.

VASÁRNAP – Újragondolták a piac fogalmát

A Balaton két pontján újrafogalmazták a piac fogalmát. Ezek szerint piac minden, a CBA hálózat tagjaként üzemelő szupermarket, amely a település jegyzőjénél – persze a megfelelő feltételek teljesítését követően – engedélyt kap. Balatonakaliban is így tettek, és az üzlet forgalmát nézve lehet, hogy nem is döntöttek rosszul. Az elmúlt hónapok lobbizása ellenére ugyanis a balatoni önkormányzatok nem kaptak mentességet a vasárnapi zárva tartás alól. 

Már ekkor tudni lehetett, hogy bosszankodó nyaralókról és a horvát tengerpart nosztalgikus képét maguk előtt látó vendégek tömegéről lehet majd életképeket készíteni, de arra kevesen gondoltak, hogy az a bizonyos magyar lelemény nem ismer határokat. A képlet egyszerű: az önkormányzat jegyzőjénél engedélyt kérnek az érintett üzletek, hogy piacként üzemeljenek tovább. És mivel a piacra nem terjed ki a jogszabály, így tágra nyitott kapukkal várhatják a tömegeket strandolás előtt vagy után.  Az viszont riasztó, hogy a nagyobb láncok eddig nem merték ezt meglépni – kivéve a CBA két üzletét  (Balatonfenyvesen és Balatonakaliban ) –, és emiatt az érintett üzletek „príma” áron adják a termékeket.


egytipikuspiaciéletkép

Egy tipikus „piaci” életkép. Az árak magasabbak a szokásosnál

Az üzlet kialakítása kifejezetten igényes volt, de akciós terméket csak elvétve találtunk. A „piac” mellett egy valódi termelői piacot találtunk, amely viszont már zárva volt délben is, így maradt a szupermarket valóban széles választéka. Összességében akár jó érzésünk is lehetett volna, mert tényleg szép árut és modern belső teret láttunk. A pénztárhoz érve kijózanított a fizetendő összeg, amely a megszokott hétköznapi áraknál magasabb volt.

A parkoló tele volt, nyilván ők sem tudják jól használni a hűtőjüket

A parkoló tele volt, nyilván ők sem tudják jól használni a hűtőjüket

A napokban Baldauf László CBA-tulajdonos nyilatkozatától volt hangos a sajtó, így megtudhattuk, hogy eddig nem használtuk jól a hűtőnket, és rengeteg válás szemtanúja volt már a vasárnapi nyitva tartás miatt, így ő csak támogatni tudja a zárva tartást. Ezek szerint a balatonakali „piacon” vásárlók a mai napig nem tanulták meg jól használni a hűtőjüket. A parkoló tele volt, tehát úgy tűnik,  jó néhányan vagyunk így. Kíváncsian várjuk az első Tesco-, Aldi-, Spar- és Lidl -„piacokat” is.

Akkor nézzük:

Piac: olyan épület, épületegyüttes vagy terület, ahol állandó vagy rendszeres jelleggel többen általában napi, esetenként heti rendszerességgel folytatnak kiskereskedelmi tevékenységet.

Helyi termelői piac: olyan piac, ahol a kistermelő a piac fekvése szerinti megyében, vagy a piac 40 km-es körzetében, vagy Budapesten fekvő piac esetében az ország területén bárhol működő gazdaságából származó mezőgazdasági, illetve élelmiszer-ipari termékét értékesíti.


[fbcomments]