Egyéb · 2018.10.11.

VÁROSHÁZA – Drága hőszigetelés

A városháza hőszigeteléséhez 538 millió forint önerőre lenne szükség. Érdemes belegondolni, hogy hány lakóépületet lehetne leszigetelni a tervezett beruházás költségéből – vetette fel mai sajtótájékoztatóján Gerstmár Ferenc LMP-s képviselő.

Veszprémben a legutóbbi közgyűlés tárgyalta a polgármesteri hivatal energetikai megújításáról szóló előterjesztést. A cél kívánatos és elvi szinten maximálisan támogatható. A Városstratégiai és Városmarketing Bizottság ülésén Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője igennel is szavazott, kifejezve elvi támogatását.


Végiggondolva a beruházás költségeit, amelyek csak a közgyűlés előtti napon kerültek be az írásos anyagba és a tervezett műszaki tartalmat, már korántsem volt egyértelmű a kép, ezért tettem fel a kérdéseimet az előterjesztőnek és tartózkodtam a közgyűlési szavazáson.

(A határozati javaslatot 16 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett lett elfogadta a testület.)
A képviselő kifejtette, talán furcsa, hogy egy energetikai fejlesztéssel kapcsolatban felmerül a kérdés, de az LMP szakértője szerint ezúttal indokolt: eléggé fókuszált-e az energiahatékonyságra az előkészítés? Kijelenthető-e, hogy nincs olyan beruházási opció, amely ekkora ráfordításból nagyobb energia megtakarítással kecsegtet? Tetemes árakat tartalmazott ugyanis az előterjesztés, ami az önerő magas aránya, 538 millió forint miatt különösen problémás. 
(Az 538 millió forint önerő nem kizárólag a hőszigeteléshez kell, hanem a tervekben megfogalmazott energetikai megújításhoz, ami más elemeket is tartalmaz.) Hogyan teremthető elő a megvalósításhoz szükséges önrész? A válasz: fejlesztési hitelből. Miközben a projekthez megpályázott uniós forrás „mindössze” 248 millió forint.
– Ilyen kondíciók mellett abba is érdemes belegondolni, hogy hány lakóépületet lehetne leszigetelni a tervezett beruházás költségéből – folytatta Gerstmár Ferenc. – Jelenleg sajnos nincs Magyarországon vissza nem térítendő támogatás a lakóépületek hőszigetelésére, és az önkormányzat sem jár élen a lakosságnak nyújtandó energiahatékonysági támogatásokat illetően. Jelentős áttörés átfogó állami program keretében lenne várható, amelyhez az önkormányzatok csatlakozni tudnának lehetőségeik függvényében.
Zelenák Adrián LMP-s képviselő a javaslat műszaki tartalomáról beszél:

Az előterjesztő úgy fogalmazott, feltételezi, hogy minden olyan elem szerepel a tervekben, ami ahhoz kell, hogy energetikailag a legtakarékosabb legyen. Megfogalmazta azt is, hogy azok a típusú épületek, mint a két veszprémi hivatali épület, nem kedveznek a kiírt pályázatoknak. Mi viszont úgy tudjuk, arra is van műszaki megoldás, hogy egy tagolt, védett homlokzatú épületet akár passzív házzá alakítsanak, itt viszont csak az 1980-as években megépült, „új” épületrészeken valósulhat meg az utólagos hőszigetelés. A környezetbarát építészet a hűtésre vonatkozóan a külső oldali árnyékolást tartja prioritásnak. A tervezésnél azonban külső árnyékoló rendszer kiépítését nem is vizsgálták, azt elképzelhetetlennek tartotta az előterjesztő. Arra a kérdésre nem érkezett válasz, hogy a szellőzőrendszer felújításánál beépítenek-e hővisszanyerő rendszert, bár az elhangzott, hogy egy más és teljesen korszerű négycsöves fűtő-hűtő rendszerről van szó, amelynek esetében ezek szerint ez nem lényeges.


[fbcomments]