Közérzet / Életmód · 2018.01.16.

VÁRÓLISTA – Míg bele nem döglesz

Ismerősöm egy ideje mankóval jár, minden mozdulata szenvedés. Az egész teste egyetlen, csillapíthatatlan fájdalom. A csípőízülete szinte már nem is létezik, csípőprotézis-beültetésre vár. Szerencsésnek mondhatja magát, mert a súlyos állapota miatt felvették az úgynevezett „várólista-csökkentő” programba. Úgy október táján.

A legerősebb fájdalomcsillapítókat szedi, de már azoktól is csak az agya tompul el. Volt szó arról, hogy novemberben sorra kerül, aztán arról, hogy az év végéig. Most január közepe van, a műtéti kiírásról semmi hír.


A Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórházban ortopédiailag indokolt csípőprotézis-műtétre most 169-en várnak, nekik átlagosan 293 napot kell kibírni az egyre súlyosbodó kopással és az egyre elviselhetetlenebb fájdalommal. Az országos átlag amúgy 272 nap, és a várólista szerint 4985-en reménykednek abban szerte az országban, hogy ennél azért hamarabb fognak sorra kerülni.

A gerincsérvesek kilátásai jóval kedvezőbbek, a 88 várakozó átlagosan 51 nap után fekhet kés alá. Egy jelentős, kiterjesztett gerincműtétre azonban már 385 napot kell várni, de a Dél-Dunántúlon élőknek 626-ot! A nem rosszindulatú betegség miatt indokolt nőgyógyászati műtéteken simán át lehet esni átlagosan 23 nap várakozással, a katéteres koszorúér-tágítás (sztentbeültetéssel) is megvan másfél hónap alatt. Egy térdprotézisre viszont közel egy évig kell várni, a transzkatéteres szívbillentyű-beültetésre pedig 567 napot. Utóbbira 283-an várakoznak. Vajon kibírják annyi ideig?

Az OEP adatai szerint egyébként a várakozási idők az elmúlt években jelentősen csökkentek, ugyanakkor a régiók között nagy eltérés tapasztalható. Ismerősömnek a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában lenne jó megoperáltatnia magát, ott az átlagos várakozási idő 62 nap és mindössze 90 beteg szerepel a várólistán.

Ott, ahol hosszú a lista, mi hiányzik vajon? Szakorvos? Műtőkapacitás? A beültetendő protézis? Ápolószemélyzet? És minderre a pénz?

Ami azt illeti, más országokban sem sokkal jobb a helyzet. Angliában, a The Telegraph egy tavaly januári cikke szerint a csípőprotézis-műtétre szorulóknak 18 hetes (126 nap) várakozási idővel kellett számolniuk, de az esetek jó részében ennél később került sor a beavatkozásra. Az írásból egyebek között kiderül, hogy az emberi élettartam növekedésével egyre nő azoknak a száma, akik térd-, illetve csípőprotézis-beültetésre kényszerülnek. A betegség súlyosan rontja az életminőségüket, a fájdalom, amivel együtt kell élniük, egy percre se hagy alább. De az életmentő műtétek mindenütt fontosabbak, és mivel az egészségügyi költségkeret limitált, nekik nem marad más, mint a reménykedés, hogy előbb-utóbb majd csak eljutnak a műtőasztalig.

A választások közeledtével itt lenne az idő, hogy a kormányzó és ellenzéki pártok egymás lejáratása helyett a feladatokra összpontosítsanak. Az egészségügy ráadásul kiemelten az a terület, ahol jó programokkal szavazatok sokaságát lehetne megszerezni. Van még rá három hónap. Már csak három hónap van rá.


[fbcomments]