Szórakozás / Közérzet / Kultúra · 2020.02.24.

VÁRNEGYED – Kávézók, bárpavilonok, közösségi terek

Három év múlva Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa. Lamos Péter, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának korábbi vezetője januártól az EKF 2023-hoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések előkészítésén dolgozik. Segítségével interjúsorozatban mutatjuk be, milyen elképzelések körvonalazódnak városunk vonzóbbá, élhetőbbé tételére.

Előző beszélgetésünkkor a várlift témáját jártuk körül. Az olvasói reakciókból kiderült, hogy a tervet sokan ellenzik, fölöslegesnek, oda nem illőnek gondolják.


Tudom, hogy önnek építészként és városfejlesztőként egyaránt szívügye a várlift. Mennyire ingatja meg a kedvezőtlen fogadtatás?

A negatív kritikák, hozzászólások a közösségi oldalakon jelentek meg és a többségük egyszavas, néha nyomdafestéket nem tűrő hozzászólás volt. Ezek nem ingatnak meg. Úgy gondolom, hogy ezekről a tervekről beszélni kell, mégpedig most és nem akkor, amikor már elkezdődnek a munkálatok. Eszmecserére, vitákra szükség van, a kulturált észrevételekre érdemes odafigyelni és ezek el is gondolkodtatnak. Véleményem szerint erre az új megközelítési irányra szükség van, a számos szempont és körülmény szorításában pedig sikerült egy jó megoldást letennünk az asztalra.

Ne felejtsük el, milyen célt szolgál: legyen a vár a gyalogosoké és szűnjön meg a Vár utca zsákutca jellege. Erre a lift optimális lehetőséget teremt.

Lépjünk tovább, folytassuk a képzeletbeli sétát Európa kulturális fővárosában. Mondjuk, hogy felértünk a várlifttel, megérkeztünk a várfal teraszára, onnan pedig a volt piarista gimnázium épületén át a gimnázium udvarára jutunk. Most elég nagy ott a felfordulás.

A gimnázium épületéről talán kevesen tudják, hogy egyharmad része az érsekség, kétharmada pedig az önkormányzat tulajdona. A két részt fal választja el, a közművek se közösek, de ez kívülről nem látszik, az épület homlokzata egységes képet mutat. Az érsekség a tulajdonrészét kívül-belül felújítja, beleértve a tetőszerkezetet is. Jelenleg az épületnek ezen részén folynak munkálatok.

Az önkormányzat pedig a regionális közigazgatási bíróság használatára ajánlotta fel a saját kétharmadát, de mint tudjuk, mégse állt fel a testület. Most akkor mi lesz?

Ez volt az utolsó biztos státusz, a változás pedig az EKF szempontjából kicsit későn jött. A bírósági hasznosítás miatt ezzel az épülettel nem terveztünk, nem is beszéltünk róla. Most azon dolgozunk, hogy a szükséges felújításokat felmérve és megvalósítva, alapvetően kulturális célokra használni lehessen. Szerencsére az épület és a tetőszerkezet műszakilag rendben van, ugyanakkor az a tény, hogy a várral szinte egyidős, országos védettségű műemlékről van szó, a fejlesztés szempontjából elég sok kötöttséget jelent. Nem lehet például falakat bontani, tereket egybenyitni, liftet beépíteni. Nehéz olyan funkciót találni, ami illeszkedik az épület karakteréhez, adottságaihoz.

Akkor mégis mivel fog elsőként találkozni a látogató, aki felliftezik ide?

Mindenképpen életet kell vinni a házba. Az alsó szinten kiállítótereket szeretnénk létrehozni, hasonló hangulatot teremtve, mint a volt ének-zenei általános iskolában a 12 fal kiállítással.

Nem lenne baj, ha egy jó kávét is megihatnánk, akár az épületben, akár kint, az iskola udvarán.

Természetesen erre is gondoltunk. 2018-ban elkészült egy urbanisztikai tanulmány, amelynek a szerzői azt vizsgálták, hol lehetne kialakítani a várban hangulatos, kellemes időtöltésre alkalmas közösségi tereket. Ezek egyike a gimnázium udvara, de ilyenné válhat a várkút körüli kis tér, a Művészetek Háza mögötti terasz és a tűztorony alatti terület is. Kis kávézók, bárpavilonok, üldögélő sarkok nélkül a vár szép, de élettelen.

Bárcsak már ott tartanánk! Ám ehhez vállalkozók is kellenek és már szinte hallom a kifogásokat: magasak a közterület használati díjak, nem éri meg pár asztallal, kávégéppel, sörcsappal, hűtőkkel, fagylaltos pulttal kitelepülni.

Veszprém belvárosában naponta és négyzetméterenként 70 forintot kell fizetni a közterület használatáért. Számoljunk egy kétszemélyes asztalra két négyzetmétert és vegyünk tíz asztalt, az húsz négyzetméter, napi 1400 forint. Ha a nyári szezon három hónapjára ezt valaki bérbe veszi, akkor egy húsz vendég kiszolgálására alkalmas területért 118 ezer forintot kell fizetnie a teljes szezon alatt. Sok? Szerintem nem, sőt!

Rendben, higgyük el, hogy lesznek, akik fantáziát látnak majd benne. Kávéztunk, fagylaltoztunk, menjünk tovább. A vár önmagában is különleges turisztikai célpont, a múzeumok, kiállítások sok érdeklődőt vonzanak, de az EKF évében biztos lesznek egyéb programok, látványosságok is.

Ahogy az előző beszélgetésünkkor is mondtam, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. csapata alkotja meg, nekem az infrastruktúra biztosítása a feladatom.

Pár napja arra sétáltam, le-fel közlekedő és parkoló autók sokasága között. Tudom, hogy a gépkocsibehajtási engedélyek visszavonását tervezik. Többen felvetették, hogy a várba való feljutást elektromos kisbuszokkal kellene megoldani, akár a várlift helyett, akadálymentes alternatívaként.

Hány megállóval? Milyen indulási gyakorisággal? Élénk gyalogosforgalom mellett a Vár utca szűkületeiben? Kávézóteraszok, bárpavilonok között? Buszfordulóvá változtatva a Szentháromság teret? Ezt a lehetőséget részletesen megvizsgáltuk még 2014-ben. Az akadálymentesítésre egyébként a liften kívül is van egy elképzelésünk. Babakocsival, kerekesszékkel, de akár csak magas sarkú cipőben is sokaknak gondot jelent a macskakő burkolat. Ha emlékszik, a Vár utca teljes hosszában végigfut egy esővízgyűjtő csatorna, ami fémráccsal van lefedve. Ennek az egyik oldalán alakítanánk ki egy 120-150 centi szélességű, könnyen járható, sima felületet.

Nem lesz az túl ronda? Mint egy kábelfektetés után visszaaszfaltozott árok?

Körültekintő tervezés, minőségi anyagválasztás és minőségi kivitelezés mellett nem.

Három évvel ezelőtt írtunk arról, hogy lezárult a Várkert meglehetősen zűrös története, csak épp azóta is omlik, pusztul az épület. Ez a létesítmény szerepel az EKF-es fejlesztések között?

Igen, mindenképpen szeretnénk felújítani. Úgy tervezzük, hogy a digitális előadó- és alkotóművészeti ágaknak biztosítunk majd benne teret és helyet.

image001


[fbcomments]