Kultúra · 2021.06.04.

Várakozás versekkel a parton és a peronon

A balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület szervezésében a Vers a parton és a peronon országos irodalmi eseménysorozat részeként idén is a nemzeti összetartozás napján indul. Veszprémben a vasútállomáson és a buszpályaudvaron egyaránt megszólalnak a költemények.

Már nemcsak nyáron, és már nemcsak a Balaton körül, de országszerte hallhatók lesznek magyar költők versei 71 vasút- és buszállomáson. Babits Mihály Csonka Magyarország című alkotásával kezdődik Vers a parton és a peronon. Veszprémben a vasútállomáson és a buszpályaudvaron egyaránt megszólalnak a költemények neves művészek előadásában (Beck Zoltán (30Y), Csuja Imre, Für Anikó, Gáspár Sándor, Halas Adelaida, Holecskó Orsolya, Korhecz Imola, Likó Marcell, Mácsai Pál, Mihály Péter, Nagy Péter, Tahin Zsolt és Tóth Ildikó). Idén viszont nem ér véget szeptember elsején, egészen október 6-ig folytatódik nagyvárosok vasút- és buszpályaudvarain magyar költők alkotásainak felolvasása. 

A tavalyi nagy siker után a MÁV-Volán-csoport, valamint a GYSEV összesen 71 helyen teszi lehetővé 35 vers elhangzását. A műveket legkorábban reggel 7-kor, legkésőbb pedig este 6-kor játsszák le az utazóknak – leginkább azt tartva szem előtt, mikor tartózkodnak a legtöbben az állomásokon.

A megszólaló versek klasszikus alkotások, a ráismerés örömét adhatják a hallgatóknak Ady Endre, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós soraival, de fontos feladatának tekinti az Aranyhíd Polgári Egyesület a kortárs költők gondolatainak tolmácsolását is. Így többek között Áfra János, Bereményi Géza, Hartay Csaba, Kemény István, Keresztesi József, Szálinger Balázs, Terék Anna versein gondolkodhatnak várakozás közben.

A Vers a parton és a peronon zenei szignállal indul, melyet az egyesület tagja, Teleki Gergő zongoraművész szerzett, zongorán a 11 éves Mihály Adél adja elő, kinek színművész szülei a sorozat keretében szintén hallhatók október 6-ig. 

Fotó: contextus

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!