Közérzet / Kultúra · 2017.01.05.

VÁR UTCA – Múzeumi kiállítóhely lehetne a volt közgazdasági

Egy nagy ívű felújítást követően a Laczkó Dezső Múzeum használhatná a volt közgazdasági iskola várbeli épületét – mondja S. dr. Perémi Ágota igazgató. A megvalósításhoz egyelőre keresik a megfelelő pályázatot, mert önerőből megoldhatatlan a rekonstrukció. A több száz éves ingatlan kilenc éve üresen áll, korábban értékesíteni akarta az önkormányzat.

Megtudtuk, a várba vagy annak közelébe költözés régi óhaja a múzeumnak. Már az alapításakor, több mint száz évvel ezelőtt is ezt szorgalmazta első igazgatójuk, az intézmény névadója. Akkoriban felmerült, mint lehetséges helyszín az Óváros téri úri kaszinó és a vár alatti épületek is. Az Erzsébet sétányon 1925-ben megnyitott új múzeum akkoriban a város szélén volt, és ez a városon belüli rossz elhelyezkedése ma is érezteti hatását. A helyszín fontosságát jól példázza, hogy a nyári turistaszezonban mennyivel nagyobb a látogatottsága a várbeli Tűztoronynak és a Hősök kapujának.


Az igazgató a tervekről szólva elmondta, a belvárosi épületük felújítása mellett már 2015 végén felvetődött a Vár utca 10-be költözésük gondolata, az ötletet a városvezetés is örömmel fogadta. Építészek bevonásával számos bejárást tartottak a rendkívül rossz állapotban lévő ingatlannál – amely korábban a közgazdasági iskolának adott otthont –, és elkezdődött a „közös gondolkodás” is az ügyben. Gazdag gyűjteményének köszönhetően a múzeum „pillanatok alatt” meg tudná tölteni az ötszintes épület minden helyiségét. Mindemellett egy ilyen bővítést követően a jelenlegi múzeumépületben is újabb gyűjteményeket tudnának bemutatni.

Az elképzelések megvalósításához azonban első lépésként több milliárd forint pályázati vagy állami pénzre lenne szükség. A felújítás azonban megköveteli a parkolási gondok megoldását is. A nagy múltú épület sorsával portálunk is foglalkozott 2015. augusztusi összeállításában. Akkor Józsa Tamás, a polgármesteri hivatal kabinetirodájának vezetője úgy fogalmazott, nehéz egy ilyen hatalmas, eredendően oktatásra tervezett ingatlannak más funkciót találni, így legvalószínűbben közösségi célokat szolgálhatna a jövőben is. A várban lévő intézmények, kiállítóhelyek megközelíthetőségét is rontja, hogy nincs a közelben elegendő parkolóhely, illetve a várnegyedbe nem is lehet behajtani, csak engedéllyel. Józsa Tamás akkor hangsúlyozta, a probléma enyhítésére kész tervei vannak az önkormányzatnak. A Vár-hegy keleti és nyugati oldalán panorámaliftek épülnének, a lenti indulópontok közelében pedig új parkolókat kívánnak kialakítani. Az elképzelések szerint a volt közgáz egykori tornapályája és a mellette lévő üres telek lehetne a keleti panorámalift környezete.

[stextbox id=”grey”]

A Vár utca 10. története

Az egykori Piarista Gimnázium alapítását Volkra Ottó János veszprémi püspök szorgalmazta. A püspök 1711-ben hívta az első piaristákat a városba, hogy „a nevelés nélkül álló, elhagyatott ifjúságot tanítsák”. Az intézményben nagynevű költők, írók, művészek egész sora tanult: Ányos Pál, Batsányi János, Endrődi Sándor, ahogy a legkiválóbb nyelvészek egyike, Simonyi Zsigmond is, de itt tanultak a Cholnoky fivérek, Óvári Ferenc és Csikász Imre szobrászművész, valamint a volt köztársasági elnök, Mádl Ferenc is ide járt. 1948-ban, az államosítás után a gimnázium jogutódja az 1950 óta Lovassy László nevét viselő Állami Gimnázium lett, és húsz évig működött a Vár utcai ingatlanban. Ezt követően, egészen 2008-ig a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskolának adott otthont az épület, az intézményt az épület nagyon rossz állapota miatt kellett új helyre költöztetni.

[/stextbox]

Drahos Nikolett


[fbcomments]