Közérzet / Életmód · 2015.06.05.

Vannak, akik hazatérnek – A kuvasz Nemesvámost választotta

Dr. Görgey Ákos nemrégiben települt haza Bajorországból, a családját és három évtized állatorvosi tapasztalatát, hivatástudatát, munkaszeretetét hozván magával.

Nemesvámosi családi házában korszerűen berendezett állatorvosi rendelő működik, és a szomszédságban él szintén állatorvos leánya is a családjával.

– Feleségemmel és hat gyermekünkkel – akik közül négy már kinn született – a bajorországi vidéki élettel azonosultunk, így Magyarországon is a vidéket választottuk.  Állatorvosként haszonállatok, főként szarvasmarha-, sertés- és birkaállományok kezelésével foglalkoztam. A parasztgazdaságok visszaszorulásával és a hobbiállattartás elterjedésével egyre inkább a kisállatgyógyítás felé fordultam, de a nagyállatos gazdákat sem hagytam cserben. Tapasztalataimat és tudásomat most itthon szeretném hasznosítani.

Dr. Görgey Ákos unokájával

Dr. Görgey Ákos unokájával

– Már nagyon régen készültünk haza, itt él a rokonság, szülők, testvérek, gyerekek, Elhatározásunkra Virág, a Németországban felnőtt kuvaszunk tett pontot. Sűrűn látogattunk Vámosra, egyszer velünk jött ő is, és amikor a visszaútra készen az autóba beszállásra szólítottuk, nem volt hajlandó mozdulni, sőt, megerősítvén elhatározását, tiltakozásul a földre vetette magát, kényelmesen elterült, mintha csak azt mondta volna: én hazaértem!

Virággal, a kuvasszal. Fotó: a szerző

Virággal, a kuvasszal. Fotó: a szerző

Görgey-Koncz Tünde és férje, Gábor negyedik éve lakja az egykori vámosi Huszárgalériát két kislányukkal, három magyar agarukkal (amelyek nemzetközi agárversenyeken rendszeresen dobogós helyezést érnek el) és lovaikkal. Úgy érzik, itt megtalálták a természet nyújtotta igazi szabadságot.


[fbcomments]