Gazdaság / Közérzet · 2018.10.16.

VÁNDORFORRÁSOK – Avagy mennyi az annyi?

Mi tagadás igen tapintatlan, sőt durva kíváncsiságnak minősülő kérdéseket mostanában nem igazán érdemes feltenni, úgy sem kapunk rá választ, akár közérdekű az adat, akár nem, akár a sajtó kérdez, a civil szervezet vagy a képviselő.

A sajtóban „önkormányzati einstandként” elhíresült intézkedésről is faggatta a polgármestert Hartmann Ferenc (MSZP) képviselő a testület szeptemberi ülésén. Ugyanis az önkormányzatok számára uniós forrásokból juttatott pénzek egy része, pontosabban az 50 millió forintot meghaladó összeg szeptember végéig „átkerült” a Magyar Államkincstár számlájára.


Porga Gyula polgármester válaszában a kormányzati álláspontot ismertette: nincs szó einstandról. A kincstári számlára történő átvezetés az önkormányzatok mozgásterét nem befolyásolja, a megítélt források felhasználási jogosultságát sem csökkenti.

Csakhogy a képviselő azt szerette volna megtudni, hogy az intézkedés mekkora összegtől szabadította meg a városi kasszát, de nem erre kapott válasz, viszont megtudtuk, hogy a rendszer maga a stabilitás. Nem tudjuk mennyi nincs, de azt sem, hogy a maradékból mire jut, viszont valahogyan az önkormányzat terveiben szereplő beruházások mégsem kerülnek veszélybe. Jó tudni, hogy országos szinten a legnagyobb összegek a közúthálózatra és a Modern Városok Program beruházásaira szánt uniós pénzekből vándoroltak vissza az államkasszába.

Információink szerint a MÁK-hoz került összeg Balatonfüred esetében mintegy 4 milliárd forint és „bármikor lehívható.”


[fbcomments]