Kultúra · 2016.03.07.

Fél zongoránk már van

Nemrég Veszprémben a Filharmónia koncertjén elpattant egy zongorahúr. Többen is úgy vélik, ez amolyan figyelmeztető jel volt: az új városi hangversenyzongora megvásárlását nem lehet tovább halogatni. A királynék városának kiemelkedően magas színvonalú zenei múltjához, jelenéhez és jövőjéhez egy, a Steinway & Sons által készített hangszer illene… és igen, a fele már majdnem megvan!

A Veszprémi Turisztikai Egyesület és a Veszprémi Hangversenyteremért Közhasznú Alapítvány szervezésében 2014 tavaszán indult az a széles körű közadakozási akció, aminek köszönhetően mostanra közel 12 millió forint gyűlt össze a zongora megvásárlásához szükséges 30 millióból. Ehhez érkezett meg a napokban a Szerencsejáték Zrt. kétmillió forintról szóló adománylevele, vagyis már 14 milliónál tartunk.  Csakhogy a zongora másik felére valót elég gyorsan össze kellene kalapozni, mert ha a Szerencsejáték kétmillióját legkésőbb a jövő év végéig el nem költjük, sajnos, visszakérik.


A Zongora Veszprémnek civil összefogás szervezői bíznak a város polgáraiban, művészeiben, vállalkozóiban és szervezeteiben, akik és amelyek már eddig is sok-sok magánadománnyal, rendezvénybevétellel, jótékonysági gyűjtéssel segítették a kitűzött cél megvalósulását. Az adománygyűjtés finisébe most épp a Petőfi Színház kapcsolódott be azzal, hogy a Család ellen nincs orvosság című darab március 17-i főpróbáját jótékony célú előadásként hirdetik meg és az est bevételét a zongora megvásárlására ajánlják fel. A Mendelssohn Kamarazenekar áprilisi bérletes előadásának bevétele ugyancsak az alapítvány számláját gyarapítja.

hangversenyzongora, Fél zongoránk már van

Aki tehát egy kellemes estével támogatná a nemes ügyet, feltétlenül üljön be a Petőfi Színház március 17-én 19 órakor kezdődő előadására. A kétezer forintos belépők a jegypénztárnál elővételben is megvásárolhatók.

A gyűjtés alakulását  a www.zongoraveszpremnek.hu honlapon lehet követni – ugyanitt tehetik meg támogató felajánlásaikat is –, ahol a sok érdekes információ mellett a Kossuth-díjas zongoraművész, Vásáry Tamás szavai talán a kétkedőket is meggyőzik: „…Veszprémnek nemcsak kellene, egyenesen muszáj, hogy legyen egy kiváló versenyzongorája. Mivel a város rendelkezik már nemzetközi szintű hangversenyteremmel és nagyszerű zenekarral is, tényleg csak egy kiváló zongora hiányzik a magas minőségű zenei élet kiteljesedéséhez. Ezért tekintem szívügyemnek a kezdeményezést. Ráadásul elfogult is vagyok. Az első zongora, amin egykor a debreceni zenedében játszottam, Steinway volt. Hogy mennyire fontos számomra ez a zongoramárka, azt mutatja, hogy most megjelent életrajzi regényemben külön fejezetet szentelek a Steinwaynek. Otthon egy nagyszerű pianínóm volt. Az édesanyám örökölte a nagyapámtól. Ennek varázsa, hatása determinálta az egész életemet.”


[fbcomments]