Kultúra · 2021.04.15.

Válogatáslemez: Sziveri énekelve

Online terjesztésű válogatáslemez jelenik meg a napokban Sziveri János megzenésített verseiből. A lemezen a fiatalon elhunyt vajdasági költő emlékére a Kertész Intézet által meghirdetett zenei pályázat legjobb alkotásai lesznek hallhatók.

Sziveri nagybetegen is, szinte az utolsó leheletéig vállalta, fontosnak tartotta közönség előtt elmondani a verseit. Ez volt egyik éltető eleme, ahogyan végvári, kurucos, kobzos módjára, akár az asztalra is felugorva szavalta kínrímjeit. Őszintén, szívből. Költészete mai hangszerelésben, fiatalok által megzenésítve is működik. Tragikus pokoljárása, földönfutása, amit ironikus játékossággal tett befogadhatóvá, megszólítja az új nemzedékeket is. Mutatja ezt a budapesti Kertész Intézet által a költő halálának 30. évfordulóján kiírt nyílt zenei pályázat, amelyre csaknem százan jelentkeztek a legkülönfélébb műfajokba átültetett Sziveri versekkel a komolyzenétől a népzenén át a popdalokig. Az öttagú zsűri döntése értelmében a Kertész Imre Intézet Sziveri pályázatának díjazottjai:

  1. helyezett: Veres Tilda Panna
  2. helyezett: Bogdán Norbert Lano
  3. helyezett: Halász Máté és a BLCKFSH PROJECT

A balladás megközelítésű feldolgozás szerzője, a második helyezett Bogdán Norbert Lano egyébként a felsőörsi Snétberger Intézet tehetséges tanítványa. Szabó Tamás, a Kertész Intézet programigazgatója a Kertész Intézet Facebook oldalán kifejtette: a pályázat sikere nem csak a pályázók számában, hanem abban is megmutatkozott, hogy újszerű zenei megközelítést kaptak a versek. Ez a sokféleség a válogatáslemezen is hallható.

– A nyertesek a költő sugárzóan szelíd, Pilinszky és Füst értelmében patetikus arcát mutatják, ami fiatalon megszakadt élete utolsó fázisára volt inkább jellemző. Villoni vagánysága, önveszélyes közvetlensége, ajzottsága inkább a vajdasági pályázók dalaiból jön elő – fogalmaz Fenyvesi Ottó költő, Sziveri János jó barátja, harcostársa, a zsüri egyik tagja. Sziverinek a formákat, szabályokat szétfeszítő alkata, Ady és a punk találkozása a boncasztalon, inkább a szülőföldről érkező pályamunkákban szólal meg. Sajnos, a szóban forgók közül több is évekkel ezelőtt készült, tehát nem erre a pályázatra, ezért nem lehetett figyelembe venni azokat.

Érdekes lesz meghallgatni, ahogyan a mai fiatalok, illetve Sziveri kortársai hogyan építik fel ebben az összeállításban a válogatáslemezen Sziveri verseinek bábeli tornyát, mert ahogyan az esztéta mondja, a kultúra, az irodalom „élve hal, pusztul és épül, épül és pusztul” folyamatosan. „A költészet is egyfajta bábeli torony, merész kihívás az egek ellen, (örök) romlásra és (örök) fennmaradásra ítéltetve.”

Vezető fotó: Sziveri János pokoljárása, ironikus játékossága megszólítja a mai fiatalokat is Fotó: Magyar Szó

Kép forrása: Annus Gábor

Hozzászólások

hozzászólás