Közérzet / Életmód · 2016.02.14.

VALENTIN – Párt választanak a verebek

Terni Szent Bálint püspök (Valentin, Valentinus) a szerelmesek védőszentje, halálának napja, február 14. pedig a szerelmesek ünnepe. Az életéről szóló legendák szerint Szent Bálintnak határtalan volt a szerelmesek iránti rokonszenve, a szerelmespárokat állítólag titokban össze is eskette. A rendszerváltás után terjedt el Magyarországon is ez az ünnep, átvettük az angol elnevezését is, és a Bálint-nap Valentin-nappá minősült át.

A magyar népi hagyomány szerint, ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, és ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Ennyit a legendákról és a népi hagyományokról. Újkori népi hagyományunk pedig az, hogy ezen a napon a szerelmesek kisebb-nagyobb ajándékokkal lepik meg egymást. A hatalmas keresletre világszerte iparágak épültek, és bugyutábbnál bugyutább, haszontalan ajándéktárgyakkal árasztják el a piacot.


WP_20160213_09_39_27_ProA karácsonyi árulavinával összevethetően rogyadozó polcokon a giccses árucikkek jószerével csak arra hivatottak, hogy a vak szerelmeseket az utolsó fillérjeiktől is megszabadítsák. Nézzük csak, mi a kínálat?

Kapható Hollandiából hűtőkocsival szállított rózsaszál prémium áron, 600 forintért, mindenféle ömlengő felirattal ellátott piros szívecskék, párnácskák 6–7 ezer forintért, szerelmes könyvek, természetesen 20 százalékkal drágábban, óriási plüssmackó majdnem 10 ezerért. Az emberben felötlik a – talán jogos – kérdés, hogy akinek van felesleges 10 ezer forintja egy egyméteres plüssmackóra, az miért nem lepi meg inkább valami maradandóval szíve választottját?

Az is lehet, hogy egyszerűbb megoldás a szívecskepárna, mint egy meghitt szerelmes vacsora, egy kis odafigyeléssel, beszélgetéssel. Pedig előfordulhat, hogy egy apró gesztus, segítség, a másik meghallgatása sokkal többet érne, mint egy Valentin-napi plüssmaci.


[fbcomments]