Közérzet / Egyéb · 2018.03.21.

VÁLASZTÁSOK – Az országgyűlési képviselet szolgálat

A kötetlen társalgás szépsége, hogy életszagú, mozgalmas és az interjúalanynak némi előnye is van a kérdezővel szemben, mert a mondandójának megfelelően irányíthatja a beszélgetést. Ovádi Péter nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, a megkeresést udvariasan elutasította, mondván, túlságosan elfoglalt. Jelezte ugyanakkor, hogy írásban szívesen a rendelkezésünkre áll. A kérdéseinkre adott válaszait szerkesztés nélkül közöljük.

 – Naponta minimum két lakossági fórumon vesz részt. Milyen kérdésekre várnak választ öntől a vidéki emberek?


Összesen több mint 30 fórumot tartok ezekben a hetekben több helyen Veszprémben és a környező településeken. Eddig már ezernél is több ember vett részt ezeken, ami nagyon megtisztelő számomra. Ez a valódi párbeszéd. A kezdetektől fogva nem azért szerveztük ezeket a találkozókat, hogy én egyedül kiálljak, elmondjam a beszédemet és utána mindenki hazamenjen. Örülök, amikor bátran kérdeznek az emberek, elmondják problémáikat és megoldásokat várnak azokra. A tapasztalataim alapján elégedetlenek a mostani képviselettel, olyan képviselőt szeretnének, aki nem csak hangzatos, de tartalom nélküli szónoklatokat tart, hanem a felmerülő problémákra konkrét tervekkel, javaslatokkal áll elő. Mindenkinek a saját lakhelye a legfontosabb, ezért elsősorban a veszprémi városrészek és a környező települések helyzetéről és lehetőségeiről kérdeztek. Mivel nagyon szoros és jó viszonyt ápolok a polgármesterekkel, ezért összességében majdnem minden esetben pozitív és jó hírekkel tudok szolgálni nekik.

– Sorskérdésünkké vált a választások eredménye, miniszterelnökünk szerint a magyar nemzetállam jövője függ attól, megnyeri-e a választásokat a Fidesz. Nem nyomasztja a vállalt feladat és a felelősség súlya?

Navracsics Tibor mellett eltöltött idő alatt megtanultam, hogy az országgyűlési képviselet egy szolgálat. Én munkára jelentkezek, hiszen az itt élőket szeretném aktívan képviselni. Ha meghátrálnék ennek a súlyától, akkor nem lennék érdemes a képviseletre.

Meglepődött a hódmezővásárhelyi választás eredményén?

Nekünk az a legfontosabb, hogy Veszprém és térsége újra látható legyen az országgyűlésben, és ne olyan képviselője legyen, aki parlamenti bizottsági üléseken sem vesz részt. Hódmezővásárhely, vagy bármely más magyar település választási eredményei úgy gondolom, hogy a veszprémieknek nem relevánsak.

Mi a véleménye arról az ellenzéki állításról, hogy amennyiben a Fidesz megnyeri a választásokat, csorbítani fogja az önkormányzatok már amúgy is szűkre szabott mozgásterét?

Veszprémben néhány hete mondta azt Orbán Viktor, hogy ha egy településnek csak 4 lakója van, akkor is lesz polgármestere. A Kormány partnerként tekint a kistelepüléskre, nem úgy, mint a szocialista kormányok, amelyek alatt eladósodtak az önkormányzatok, és a vidéket rombolták. Meg kell nézni a mostani tendenciát is, mekkora fejlesztési források jutnak ezeknek a településeknek. A polgármesterekkel beszélgetve, ők sem tartják komolynak az ilyen kampányfogásokat az ellenzék részéről, ez esetben az ő véleményük a legfontosabb.

 Országgyűlési képviselőként milyen feladatokat sorolna legelőre a választókerület fejlődése érdekében?

A veszprémi déli elkerülő többszintűsítését mindenképpen meg kell oldani, amiben a jelenlegi országgyűlési képviselő semmilyen eredményt nem tud felmutatni. Emlékezzünk csak vissza, Navracsics Tibor, amíg országgyűlési képviselő volt, megépült a hajmáskéri, sólyi, ösküi többszintű csomópont. Ezt az utat kívánom én is folytatni, illetve újra rálépni. A kistelepüléseket összekötő utakat is fel kell újítani, mert legtöbb nagyon rossz állapotban van. Ezzel párhuzamosan pedig a bakonyi településekben rejlő turisztikai lehetőségeket még jobban ki kell aknázni, hiszen rengeteg lehetőség rejlik még bennük.

Szimpatizánsai szerint már eddig is sokkal többet tett Veszprémért, mint a jelenlegi parlamenti képviselő. Felsorolná, mire a legbüszkébb az eddigi eredményei közül?

Büszke vagyok arra, hogy minden választókerületi település tudott egyet előrébb lépni, a sikeres polgármestereknek köszönhetően. Óvodák, iskolák, utak, járdák, intézmények újultak meg, mivel a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra. Veszprémben az elmúlt években készült el többek közt a belvárosi körforgalom, belváros rehabilitációja, állatkerti fejlesztés, a Hangvilla, a Veszprém Agóra. A Modern Városok Program keretein belül 75 milliárd forint fog érkezni a térségbe. Ezeket mind-mind hosszú előkészítő munka előzte meg. Büszke vagyok, hogy olyan fejlesztések megvalósításában vettem részt, amelyek előnyeit még unokáink is élvezni fogják.

Valódi kommunikációban hiszek, ahol, ha kell, napi kapcsolatban vagyok a települések vezetőivel és az itt élő emberekkel. Megszámlálhatatlan egyeztetésen, megbeszélésen vettem részt, amelyeken a valódi igényekre próbáltunk valódi megoldásokat találni.

Kész Zoltán és Varga Damm Andrea magabiztosan állítják, hogy ők a választókerület legesélyesebb jelöltjei. Ön saját magát mennyire érzi biztos befutónak?

Az elvégzett munkában hiszek és annak elismerésében. Veszprémben önkormányzati képviselőként tevékenykedek már két ciklus óta. Emellett minden kistelepülésen számos alkalommal megfordulok, rendezvényeken, de civil emberként is. Olyan képviselő szeretnék lenni, aki itt él az emberek között, aki elérhető, aki választópolgárokkal és a polgármesterekkel együtt dolgozik a térség fejlesztéséért. Úgy érzem, hogy az itt élők már megismertek annyira, megtiszteljenek a bizalmukkal április 8-án.


[fbcomments]