Közérzet · 2018.03.16.

VÁLASZTÁS – Most nagyobb az esély a változtatásra

Hites Viktor Veszprémben született 1976-ban, a Botevbe, majd a Vetésibe járt, végül környezetmérnöki diplomát is a szülővárosában szerzett. 2009-ben, amikor megkeresték azzal, hogy alakult egy zöld párt, lenne-e kedve együttműködni velük, igent mondott.

A kortársai közül sokan elhagyták akkoriban az országot, de ő úgy gondolta, nem igaz, hogy nem lehet itt normálisan élni. A helyzet azóta sokkal rosszabb lett – vont mérleget az LMP országgyűlési képviselőjelöltje, aki az 1-es számú választókerületben Kész Zoltánnal, dr. Meződi Jánossal, Ovádi Péterrel, dr. Varga–Damm Andreával és Szimmer Ákossal küzd meg a választók szavazataiért április 8–án.


2010-ben egyéni jelöltként szerepeltem már a listán. Látszott, hogy nyerni fog a Fidesz, de fontosnak éreztük, hogy kontrollként ott legyünk – mondta. – A pártba csak 2016–ban léptem be. Három évvel ezelőtt kiköltöztem a családommal Lókútra, évek óta sportszervezőként dolgozom.

Milyennek látja az elmúlt nyolc esztendőt?

2010-ben elkezdődött az országban egy politikai ámokfutás. Alkotmányozással, a választási törvény átírásával, földkiárusítással, schmittpalikkal, az iskolák államosításával, a média teljes leuralásával… Az LMP hiába szerette volna megjeleníteni a parlamentben az ökopolitikai szempontokat és értékeket, mert ebben – várakozásunkkal ellentétben – egyáltalán nem volt partner a Fidesz. Minden kezdeményezésünket válogatás nélkül lesöpörték az asztalról. Nem kezdődött el a megújuló energiaforrások fokozottabb kihasználása, a hulladékgazdálkodás érdemi korszerűsítése, a kis- és közepes vállalatok, mezőgazdasági vállalkozások megerősítése, természeti értékeink fokozott védelme. Úgy tűnik, mintha a fideszesek minden fát gyűlölnének és ki akarnának irtani. Veszprémben a Kossuth utca felújításakor véghezvitt fakivágások után most a hotel környékén pusztítottak el minden zöldet, pedig a fák nem csak árnyékot adnak a nyári melegben, hanem a légszennyezettség megszűrésében is fontos szerepük van. A kivándorlás 2010 óta fokozódott, de én továbbra is itthon próbálkozom. Úgy érzem, most nagyobb az esély a változtatásra. A vágy mindenképpen, ez érződik a közhangulaton. Korábban is voltak elégedetlenkedő hangok, de az embereknek főleg abból az agymosásból kezd már elegük lenni, amit a Fidesz művel a menekültek kapcsán. A félelemkeltés sokaknál működik, viszont egyre többen úgy látják, hogy a kormány túlzásba viszi a riogatást, és ezzel más, fontosabb ügyekről próbálja elterelni a figyelmet.

Ön hogyan vélekedik a migránskérdésről?

Az LMP nem vitatja, hogy a probléma valós, nem véletlenül tett a párt egy csomó javaslatot a megoldásra. Ahonnan a menekültek érkeznek, ott szinte mindenütt nagyon instabil a helyzet, a folyamatos polgárháborúk miatt az emberek életveszélyben vannak. Máshonnan a víz és élelmiszerhiány űzi el a lakosságot. Sokan mondják, hogy golyószórókkal kell várni őket a határon és válogatás nélkül lőni mindenkire. Vajon ha nekünk kellene menekülni és az osztrákok várnának így minket, akkor is ez lenne a véleményük? Számomra nyilvánvaló, hogy a migráció ellen nem lehet kerítéssel védekezni, főleg nem azzal a kétszáz kilométeres határzárral, amivel mi állítólag megvédtük egész Európát.

Mégis, akkor mi a megoldás?

Példának ott van Cserdi polgármestere, az, ahogyan ő ott kezelni tudja a cigányság problémáját. Ott helyben, felvilágosítással, a megfelelő életkörülmények megteremtésével, munkalehetőséggel. És persze meg kellene állítani a túlnépesedést azokban a régiókban, ahol tízesével születnek a gyerekek.

Nemrég a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola elhagyott épülete előtt tartott sajtótájékoztatót az LMP oktatással kapcsolatos elképzeléseiről. Gondolom, a helyszínnel is üzenni akart.

Igen. Ez a nagy múltú, nemzetközi hírű művészeti iskola az átgondolatlan állami és önkormányzati döntések miatt ma a végnapjait éli egy olyan városban, amelyik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre pályázik. Az LMP szeretné a magyar oktatást kivezetni abból a kátyúból, amibe az elmúlt kormányok intézkedései juttatták. A minőségi képzéshez való hozzáférés nagyon fontos egy ennyire kicsi és természeti erőforrásokat nélkülöző ország számára, mint a miénk. Nem államosításra, összevonásokra és bezárásokra van szükség, hanem tanár- és gyermekközpontú autonómiára, a pedagógus pályát választók kontraszelekcióját megállító tisztességes bérezésre és a kreatív, korszerű oktatás feltételeinek megteremtésére. Az LMP mindennek érdekében megduplázná az oktatásra fordítandó költségvetési keretet.

Néhány héttel a választások előtt országszerte napi téma a jelöltek esetleges visszalépése, illetve az ellenzéki összefogás. Az ön választókerületében visszalépések nem várhatók. Hogyan befolyásolja ez az esélyeket?

Országosan a visszalépéseknek akkor van értelmük, ha az egyik választási kerületben az egyik, a másikban a másik párt tesz engedményt, természetesen az esélyesebb jelölt érdekében. Akkor alakulhatna ki az a célra vezető helyzet, hogy egy fideszes jelölttel szemben egy ellenzéki jelölt méretteti meg magát. De itt hiába lépne vissza bárki a független Kész Zoltán javára, abból kormányváltás nem lesz.

A kis (talán kamu)pártok jelöltállításának eredményeként Veszprémben nyolc egyéni jelölt neve fog szerepelni a listán. Ez eléggé elaprózhatja a szavazatokat.

Az emberek 2014-ben is képesek voltak szelektálni, szerintem ez most se lesz másképp.

Sokan viszont azért fognak a fideszes jelöltre szavazni, mert csak így látják biztosítva a város fejlesztési forrásait. Ha ön lenne a térség országgyűlési képviselője, mire vállalna ígéretet?

Bízom benne, hogy kormányváltás esetén nagyobb, komolyabb projektek is megvalósulhatnak Veszprémben! Kormányváltás nélkül továbbra is marad a szűk mozgástér, akár ellenzéki, akár független, akár fideszes országgyűlési képviselője lesz a térségnek, mert a jelenlegi rendszer nem együttműködésre épít, hanem kézi vezérlésre és központosításra. Veszprémben 2010 óta fideszes a városvezetés, voltak fideszes országgyűlési képviselőink, erős a helyi pártszervezet, de ez a város fejlődésén nem látszik, a nagy választási ígéretek a mai napig nem teljesültek. Mindezt nem lehet a 2015-ben megválasztott független képviselő nyakába varrni. Amit biztosan ígérhetek, hogy olyan helyi ügyekért fogok dolgozni, amik nem kerülnek sok pénzbe, de jobb lesz tőlük a közérzetünk, jobbak lesznek a mindennapjaink. Gondolok egyebek között a sportra szánt pénzek méltányosabb elosztására, a közt szolgáló épületek felújítására (a rendelőintézeti állapotok például kritikán aluliak), a városi kutyafuttató kialakítására, amit az önkormányzat elvetett, pedig igény volna rá. Fontosnak tartom az új uszodát, ahol sokak számára nyílna rendszeres sportolási lehetőség. Tudom, a régi veszprémiek a strandot is visszasírják. Ha készülne egy meggyőző tanulmány arról, miként lehetne egy városi strandot önkormányzati, vagy akár vállalkozói üzemeltetésben eredményesen működtetni, azt képviselőként, de választópolgárként is támogatnám. Megoldandó feladatok, tervek, vágyak persze nem csak Veszprémben vannak. A választókerületbe 25 település tartozik, az ott élők igényei számomra legalább annyira fontosak.


[fbcomments]