Közérzet / Egyéb · 2023.03.13.

Vakulj, magyar! – A szavak démonizálása

A közszolgálati rádióból és televízióból percenként sisteregnek felénk olyan fogalmak, mint: NGO, gender, Brüsszel, Nyugat. Lehetne még folytatni, de ez is elég ahhoz, hogy szemügyre vegyük, a közszolgálat a pártpolitika szolgálatában mit meg nem tesz a szavak démonizálása érdekében.

Kezdjük az NGO fogalmával. A Wikipédia szerint „angol rövidítés. NGO (non-governmental organization) nem kormányzati szervezet, civil szervezet”. Tehát amikor a közszolgálati rádió azt sistergi, hogy az NGO-k már megint migránsokat mentenek, akkor próbáljuk behelyettesíteni a magyar megfelelőjét: civil szervezetek menekülteket mentenek Olaszországban a tengerből.

Nem kisebb a zűrzavar a gender fogalma körül. A Wikipédia szerint „a társadalmi nem vagy gender (más írásmóddal dzsender) olyan tanult (nem biológiai) tulajdonságok, szerepek, viselkedésmódok halmaza, amelyet a társadalom elvár az egyéntől biológiai neme alapján”. Tehát nem pedofil, nem fajtalan, nem trágár az, aki gender elmélettel foglalkozik. Csupán a társadalmi nemek viselkedésmódját kutatja.


szavak démonizálása, Vakulj, magyar! – A szavak démonizálása

Brüsszel egy város

Vagy vegyük szemügyre Brüsszelt. A Kétfarkú Kutya Párt egyik vicces plakátján helyesen teszi fel a kérdést: Tudta, Brüsszel egy város? Hülye kérdésre hülye választ. Hát igen, hányszor halljuk naponta: „a brüsszeli bürokraták”. A közszolgálati média szerint ők azok, akiknek a lelkiismeretén szárad többek között a „szankciós” infláció, de jószerével már a háború is. Mert azt ki nem mondaná a magyar közszolgálat, hogy Putyin indította a háborút és béke is csak akkor lesz, ha az oroszok kivonulnak Ukrajnából. Nem, a közszolgálat azt harsogja, hogy őrült háborús hisztéria bontakozik ki az európai országok nagy részében, pláne Brüsszelben. Csak Magyarország és a Vatikán akar békét – Orbán Viktor szerint. Egyébként is a brüsszeli bürokraták jobb lenne, ha nem a magyarországi korrupció miatt izmoznának, hanem néznének szét a saját házuk táján, ott is lenne mit látni. Csupán halk megjegyzés: Na de uraim, ha Brüsszelben vannak korrupt politikusok, az még nem jelentheti azt, hogy EU-tagállamban rendszerszintű korrupciót működtethetnek!

A Nyugat haldoklik

szavak démonizálása, Vakulj, magyar! – A szavak démonizálása
Forrás: Hanyatló Nyugat Facebook oldala

És igen, a legnagyobb démon, maga az ördög, a Nyugat. „Rossz úton jár Európa nyugati fele” Orbán Viktor és az ő közszolgálati médiája szerint. Minden, ami romlott, rothadt, az Nyugatról jön, ehhez kétség nem fér. A válság is természetesen. Ennek sulykolására képesek a Kossuth rádió déli krónikájában percekig ecsetelni, hogy bezár egy nyugat-európai pékség a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt, meg hogy mekkora a felháborodás Dániában, mert ezentúl nem lesz szabadnap a nagy imádság napja. Mindeközben egy szó nem sok, de annyi se hangzik el például a magyar pedagógusok sztrájkjáról vagy a magyar egészségügy problémáiról.

A közszolgálati médiában a szavak démonizálása révén az ember már-már tényleg elhiszi, hogy „csak a nyugati világ romlott el”. Hozzájuk képest Ázsia, Oroszország, de pláne Magyarország szárnyal. Kit érdekelnek az inflációs és a jóléti mutatóink, a forint elértéktelenedése az euróhoz képest? Ezek a közszolgálat szerint egészen elhanyagolhatók.

szavak démonizálása, Vakulj, magyar! – A szavak démonizálása

Ja vagy úgy?

Erkölcsi problémákra céloz a közszolgálat, amikor a migránsokkal feltöltött Nyugatra mutogat? Hogy azok ott már a nagy szabadságban azt se tudják kicsodák, micsodák, nem ismernek se Istent, se nemzetállamot, se nemzeti kultúrát? Hatalmas csúsztatás, hiszen a világban nem ilyen fekete-fehér a helyzet. Csak a populista politika egyszerűsíti le ennyire, lebecsülve a választóit, azt szuggerálva, hogy kemény kéz kell, diktatúra, központi akarat, az majd észhez téríti a nyugati romlottakat. Holott ez soha nem volt járható út, a szavak démonizálása mindig is rossz útra vitt a történelem során. Inkább higgadtan, józan ésszel kellene megvitatni az előállt helyzeteket. Nem tudhatjuk, mikor robban fel a lábunk alatt egy a közszolgálat által rosszul élesített fogalom. A néha teljesen irracionális közszolgálatot hallgatva nem vagyunk biztonságban.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]