Közérzet · 2021.01.19.

VAKCINAKOMMUNIKÁCIÓ – Széllel szemben?

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő online tájékoztatóján nyomatékosította, hogy Orbán Viktor is ott volt azon az állam- és kormányfők közötti egyeztetésen, ahol felhatalmazták a Bizottságot a közös uniós beszerzés letárgyalására a cégekkel. Az Európai Bizottság oltóanyag-stratégiája júniusban elkészült, ezt követően kezdődött meg a tárgyalás a fejlesztőkkel.

Az uniós közös közbeszerzés garantálja, hogy lakosságarányosan egyenlő mértékben, ugyanabban az időben, szigorúan ellenőrzött minőségben és leszorított áron kapunk vakcinákat. A hat gyógyszergyártóval kötött előzetes beszerzési megállapodás tárgyalását hetente ülésező irányító bizottság felügyelte, amelyben minden tagállam képviseltette magát, vagyis „Orbán Viktor és kormánya egy olyan folyamatot kritizál, amelynek aktív szereplője volt” – mondta Ujhelyi István.


A tárgyalások végén a tagállamok egyenként és külön kötöttek szerződéseket az oltóanyagokra, mindenki maga döntötte el, hogy melyik vakcinából és mennyit igényel. Ugyancsak a tagállamok felelőssége a logisztika és a nemzeti elosztóközpontokba leszállított vakcinákról történő további gondoskodás, ennek alapján pedig a tömeges oltás megszervezése. Magyarország nem kívánt részt venni abban az uniós közbeszerzésben, amely védőeszközöket adna az oltást beadóknak, de a magyar kormány (szemben Németországgal vagy épp Hollandiával) nem csatlakozott ahhoz a lehetőséghez sem, hogy uniós közbeszerzésen keresztül kapjunk segítséget az oltóanyag logisztikájához és tárolásához.

[stextbox id=”grey”] Az Európai Egészségügyi Unió minél szélesebb körű megvalósítása egyszerre fogja garantálni a minőségi ellátást és a betegbiztonságot minden tagállamban, így Magyarországon is. Az EU4Health nevet viselő csomag történelmi átalakulást hozhat az európai egészségügyben, a programokhoz rendelt költségvetési keret (5,1 milliárd euró) ugyanis több mint tizenkétszerese a korábbi büdzsének. Fontos és úttörő előrelépést jelent az Európai Parlament közegészségügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságának január 15-én megerősített álláspontja, amellyel egyértelműen támogatja az Európai Egészségügyi Unió koncepciójának minél szélesebb megvalósítását.[/stextbox]

Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke a kormany.hu oldalon tette közzé a Kormányzati Tájékoztatási Központ levelét:

Brüsszel nem szállít elég gyorsan vakcinát, nem küldenek elég oltóanyagot Magyarországra.

Ha csak a brüsszeli beszerzésre számítunk, akkor nem lehet feloldani a korlátozásokat és a kijárási tilalmat. Ezért a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy több forrásból többféle vakcina álljon minél hamarabb a magyar emberek rendelkezésére.

A vakcina nem politikai kérdés, a vakcinával életeket lehet menteni. Tudjuk, hogy a Gyurcsány vezette baloldal azt szeretné, hogy minél tovább tartson a járvány, de arra kérjük a Gyurcsány-lista baloldali politikusait, hogy hergelés helyett, inkább a védekezést segítsék!


[fbcomments]