Közérzet · 2020.12.26.

VAKCINA – Megérkezett Magyarországra, kezdődhet az oltás

Ma hajnalban Ausztrián át megérkezett Magyarországra a Pfizer-BionNTech gyártópáros első vakcinaszállítmánya, ezzel az Európai Unió többi tagországához hasonlóan itthon megkezdődhet az oltások beadása.

A telex.hu összeszedett mindent, amit a vakcinákról és a magyarországi oltási programról tudni lehet, illetve érdemes.


A legfontosabbak:

Az oltás önkéntes és ingyenes lesz.

December 27-én kezdik meg az Európai Unióban elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech vakcinával, de az eleinte kevés megérkező adagot oltási rend szerint adják be, és az egészségügyi dolgozókkal kezdik.

A további sorrend a mennyiség bővülésétől is függ, de a Vakcinainfo oldalon vagy az idősebbeknek levélben lehet és kell regisztrációval jelezni az igényt.

Országszerte lesznek oltási pontok, de ezek pontos helye még nem ismert.

Bár ebből volt némi félreértés, az ígéret szerint választani lehet majd az oltóanyagok közül, ha több gyártó terméke is megérkezik.

A különféle oltások közül van, amelyikből egy, és van, amelyikből két adagot kell beadni a teljes elérhető védettség kialakulásához. Az első körben engedélyezett Pfizer-BioNTech vakcina kétrészes.

Felléphetnek bizonyos enyhe reakciók az oltás helyén, de bármi, ami ennél komolyabb lehet, nagyon ritka.

A felmérések szerint egyelőre nagyon alacsony az oltási hajlandóság, pedig a társadalom védettségéhez és a vírus visszaszorításához a lakosság legalább 60 százalékos részvételére lenne szükség.

A teljes cikk a telex.hu-n.

 


[fbcomments]