Gazdaság · 2021.11.18.

Vágtat az infláció, zuhan a forint

A legrosszabb várakozásoknál is magasabbra nőtt az infláció: átlagosan 6,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak októberben. Eközben a forint árfolyama is a történelmi mélypontjának közelébe került – írja a Nyomtass te is!

Ez az inflációs adat kilencéves rekordot jelent. Utoljára 2012 októberében volt ennél nagyobb az infláció, a második Orbán-kormány idején. Azt ugyan várni lehetett, hogy az egy hónappal korábban mért 5,5 százalékosnál magasabb lesz a szám, végül még a leginkább pesszimista elemzői várakozásoknál is rosszabb lett. A legdurvábban, 13 százalékkal az üzemanyagárak szálltak el. Majdnem ekkora, 11,3 százalékos áremelkedést mértek a szeszes italok és a dohányáruk csoportjában. Kiemelkedő az étolaj 30,4, valamint a krumpli 26,7 százalékos drágulása. A margarin és a zsiradékok 18,8, a liszt 12,5 százalékkal kerül többe, mint egy éve ilyenkor. Ha valaki nem otthon szeretne enni, annak a munkahelyi étkezés 10,5 százalékos drágulásával is számolnia kell. A baromfi 9,3, a hal 8,2, a kenyér 8,1, a tojás 7,5 százalékkal kerül többe. Eközben a múlt héten a forint is történelmi szintre gyengült a dollárral szemben. 320,7 forintot kellett fizetnünk a dollárért, ami néhány nap alatt 3 százalékos változást jelentett, hiszen a hét elején még 311 forint volt az amerikai fizetőeszköz árfolyama.

A forint gyengítésével tulajdonképpen „ellopják a pénzt az emberek zsebéből”, mivel a bérből, fizetésből és egyéb járulékokból élők gyengébb forint esetén kevesebb árut tudnak megvásárolni a boltokban, a nyugdíjasok juttatása is kevesebbet ér. Ezt Orbán Viktor mondta 2004-ben, amikor nem ő volt hatalmon. 2008-ban – amikor 274 forint volt egy euró (most 367 Ft) – azt is ő jelentette ki, hogy „a miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak”.

A Nyomtass te is legfrissebb számának további témái:

  • Akkor sem zárhatnak be a benzinkutak, ha veszteségesek
  • Mese a tandíjmentes egyetemről
  • Népszerűbb Márki-Zay, mint Orbán
  • Már egymás ellen harcolnak a Fidesz-közeli vállalkozók
  • Kitől jön a nyugdíjprémium?
  • A Nyomtass te is! a parlamentben

Olvassa, nyomtassa, terjessze! A nyomtatható példány innen tölthető le.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!