Közérzet · 2021.06.07.

V99 – Veszprém csak egy van!

V99 – A többség érdekében címmel tartott sajtótájékoztatót a veszprémi MSZP–LMP–Párbeszéd-képviselőcsoport. Szó volt az ellenzéki politika célkitűzéseiről, a helyi demokratikus döntéshozó testületekkel felruházott önkormányzatok megerősítéséről, a hatalom decentralizációjáról, a koronavírus-járványt követő gazdasági-szociális válság kihívásairól. Jó hírt is hallottunk: június 15-étől ismét nyilvánosak a testületi ülések.

– Az ellenzéki politika célkitűzése nem lehet más, mint a hatalom embereinek, a kiváltságos kevesek egy százalékának trónfosztása a 99 százaléknyi többség érdekében, hogy Magyarország fellélegezzen, megnyugodjon és mindannyiunk közös otthona legyen. Képviselőcsoportunk, mint eddig, ezután is ebben a szellemben politizál – mondta Benczik Gabriella képviselő (Párbeszéd) és tájékoztatott arról, hogy munkájukat a választók a továbbiakban a V99 Mozgalom Facebook-oldalán  követhetik.

– Az emberekhez legközelebbi politikai döntéshozatali szint a települési önkormányzat – emelte ki Gerstmár Ferenc (LMP) képviselő. – Célunk a helyi önkormányzatok rehabilitálása, védelme és megerősítése, ami jelentős hozzájárulás a demokrácia és a hatalom decentralizációjának elvein alapuló Európa felépítéséhez. A valóságos önkormányzatiság azon múlik, hogy a települések rendelkeznek-e feladatkörükkel arányos forrásokkal, vagy pedig azokat újra és újra ki kell érdemelniük a központi kormánynál. Azért is szükség van 2022-ben kormányváltásra, hogy az önkormányzatok helyzete megváltozzon, hogy rehabilitáljuk az önkormányzatiságot Magyarországon. 

Hartmann Ferenc képviselő (MSZP) elmondta, hogy a veszélyhelyzetben a parlament folyamatosan ülésezett, így nehezen volt indokolható az önkormányzatiság felfüggesztése. Ráadásul a kormány forrásokat vont el, csökkentve a települések bevételeit. A katasztrófavédelmi törvény felhatalmazása alapján a döntéseket a polgármester hozta, ami gyakorlatilag a helyi demokrácia korlátozása – emelte ki a képviselő, aki szerint árulkodó, hogy focimeccsek, garázskoncertek, strandok – bár járványügyi kockázatuk nagyobb – régóta látogathatók, de a 20-30 fős képviselő-testületi ülések megtartását ez idáig nem engedélyezte a Fidesz. – Ideje lenne az önkormányzati cégek ellenzéki felügyeletének lehetőségét is megadni, kiváltképp az EKF esetében.

A képviselők már kötetlen formában mondták el, hogy a Veszprém csak egy van! jelszóval, újult lendülettel, bizakodással és a többség érdekében politizálnak, ily módon vállalván szellemi közösséget az MSZP–Párbeszéd-párt miniszterelnök-jelöltjével és Karácsony Gergely 99 Mozgalmával. Gerstmár Ferenc hozzáfűzte, hogy értelemszerűen az LMP – Magyarország Zöld Pártja is Karácsony Gergely indulását támogatja a miniszterelnök-jelölti előválasztáson, mert Magyarországnak zöld miniszterelnökre van szüksége.

A fotón: Hartmann Ferenc, Benczik Gabriella és Gerstmár Ferenc

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!