Közérzet · 2020.12.28.

V-BUSZ – Levélváltás buszjegy kapcsán

Alapos vizsgálódás után úgy tűnik, nincs kibúvó és végre kell hajtani Veszprémben is azt a kormányhatározatot, ami megtiltja az önkormányzat tulajdonában lévő, a tömegközlekedést működtető cégnek a fideszes többség által jóváhagyott jegy- és bérletáremelést – mondta Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció-Szakszervezet frakció vezetője.

A frakcióvezető kifejtette: az első pillanattól ellenezték ezt az elképzelést. Nem lehet a tömegközlekedést igénybe vevőket tovább sarcolva fenntartani azt a közpénz-pocsékolást, amit a cég vezetése az elmúlt két évben összehozott és Porga Gyula polgármester eltűrt. A frakció tagjai attól tartanak, ez sem oldja meg azt a problémát, hogy idén újabb 480 millió forintból megvették azt az igen rossz műszaki állapotban lévő buszflottát, aminek 2018-ban a bérlésére kétszer annyit, közel egymilliárd forintot költöttek az adófizetők pénzéből.

Az alábbi levelet írták ma a jegyzőnek:

Tisztelt Jegyző Asszony!

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 324/2020. (XI.26.) határozata alapján 2021. január elsején a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. új díjszabást kell, hogy életbe léptessen Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Polgármestere döntése alapján.

Időközben a 603/2020. (XII.18.) Korm.rendeletben foglaltak értelmezése alapján úgy ítéljük meg, hogy a határozat visszavonása vált szükségszerűvé.

Mivel a polgármesteri döntés elvileg 4 napon belül életbe kell, hogy lépjen, a DK-Szakszervezet frakció tagjai sürgősséggel kérik arról a tájékoztatást, milyen módon kívánja a polgármester visszavonni Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 324/2020. (XI.26.) határozatát.

Várjuk megtisztelő válaszát!

Tisztelettel: Katanics Sándor, a DK-Szakszervezet frakció frakcióvezetője

A levelükre dr. Fejes István aljegyző válaszolt:

Tisztelt Frakcióvezető Úr!

Kedves Sándor!

Jegyző Asszonynak címzett kérdésével kapcsolatban – Jegyző Asszony távollétében – az alábbiakról tájékoztatom:

A Kormány a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges gazdasági intézkedésről szóló 603/2020. (XII.18.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 1. § (1) bekezdés c) pontjában rendelkezett arról, hogy a helyi önkormányzat többségi tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság által nyújtott szolgáltatásért, végzett tevékenységéért megállapított díj mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon díjnak a Korm. rendelet hatálybalépését megelőző napon hatályos és alkalmazandó mértéke.

A Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése 324/2020. (XI.26.) határozatával jóváhagyott, a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata között létrejött közszolgáltatási keretszerződés 9. számú mellékletének módosítására vonatkozó előterjesztés és határozati javaslat előkészítés alatt áll. A tervezet törvényességi ellenőrzését követően az előterjesztő Polgármester Úr tájékoztatni fogja a közgyűlési frakciók vezetőit – tudomásom szerint – a holnapi nap folyamán.

Kérem tájékoztatásom szíves elfogadását.

Tisztelettel: dr. Fejes István aljegyző, irodavezető

Korábban itt írtunk a témáról és itt is.

Hozzászólások

hozzászólás