Közérzet / Egyéb · 2022.11.15.

V-Bike, a közbringa projekt

Veszprém közlekedésfejlesztési terveiről tartottak tegnap lakossági fórumot a városházán. A kis létszámú érdeklődő egyebek között az elektromos közbringa programról hallhatott tájékoztatást, amelynek megvalósulását 2023 májusára ígérik.

A város önkormányzata elkötelezett a fenntartható városi közlekedési rendszerek iránt. Ennek jegyében folyamatosak a kerékpáros fejlesztések. Az elmúlt években újabb tíz kilométer kerékpárút, kerékpársáv vagy kerékpáros nyomvonal létesült. A városi, illetve a településről ki- és oda bevezető kerékpárutak hossza mostanra közel 32 kilométer.

A közbringa projekt 250 milliós összköltségét teljes egészében uniós pályázati források fedezik. Száz darab pedálos meghajtású, de elektromos rásegítéssel működő kerékpárból áll majd a flotta, amelyek tíz állomáson, 150 dokkoló álláson lesznek tölthetők. A közbringa alkalmi használatára regisztrációt követően, jegyvásárlással lesz lehetőség, de a rendszeres használók havi, féléves vagy éves bérlet is válthatnak.


Sokak által várt fejlesztés lesz majd a Jutasi út–Kopácsi utca találkozásánál megépítendő körfogalom. Erre tervezett időpont még nincs, jelenleg az engedélyezési terveken dolgoznak a szakemberek. Szó volt még a Giricses lépcső és a Kiskőrösi utca jövőbeni rekonstrukciójáról, a József Attila utca csapadékvíz-elvezetésének kiépítéséről, a Szent István utca út- és víziközmű-rekonstrukciójáról, a Veszprémvölgyi út építéséről és a Kemecse utcai parkoló kialakításáról. Utóbbi apropóján hangzott el, hogy miközben Veszprém lakossága 2011–2021 között némileg csökkent – kevesebb, mint 59 ezer főre –, addig a gépkocsiállomány 32 százalékkal nőtt ugyanezen időszak alatt.

A Modern Városok program keretében jelenleg zajló útfelújítások 28 utcát érintenek. Van, ahol a munkálatok már befejeződtek, van, ahol folyamatban vannak, de olyan is van még, ahol el sem kezdődtek. Megtörténik a csatornafedelek szintbe hozása, valamint útszegélyek, járdák, buszmegálló öblök is újraépülnek. A teljes befejezést január közepére tervezik.

Illusztráció: Közbringa Seattle-ben (geekwire.com)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]