Kultúra · 2016.07.19.

UTCAZENE – Jó veszpréminek lenni!

Mindjárt kezdődik (szerdán, július 20-án), amit már az egész ország vár: a veszprémi Utcazene-fesztivál. A rendezvény ötlete Muraközy Péter, azaz Murak fejéből pattant ki tizenhét évvel ezelőtt.

Muraközy Péternek az Enyhe Fintor volt az első „alkotása” – igaz, mindig hangsúlyozza, hogy azt egy közösség hozta létre –, aztán jött a többi: az Expresszó, az Utcazene-fesztivál, pár veszprémi kávézó, vendéglő sínre állítása. Murak ma már benne van majdnem minden olyan országos fesztivál szervezésében, ami „számít”.


A háttérben érzi jól magát: számos alkalommal láttam őt felbukkanni a közönség soraiban az utcazenén, az Expresszóban, a Hangvillában. Megszervezi, levezényli, de sosem megy fel a színpadra köszönteni a közönséget, beszédet mondani, szerepelni.

Bő két éve, a Hangvilla megnyitása előtt kinevezték őt a Veszprémi Programiroda Kft. vezetőjévé, azóta irányításával telnek meg a Hangvilla termei és a város terei programokkal.

13695200_1392204604129310_1529414105_nA Hangvilla programjainak és a városi rendezvényeknek négy munkatársam a szervezője az én irányításommal – mondja. – A koncertek, előadóestek többnyire úgy kerülnek a Hangvillába, hogy tájékozódunk, koncertekre, előadásokra járunk, kritikákat olvasunk, megnézzük, milyen érdeklődéssel futottak ezek a programok Pécsett, Szegeden és a többi nagyobb városban, de nagy segítség az internet is a tájékozódáshoz. Nincs mindig telt házasra belőve egy-egy rendezvény, és a kétszáz fős közönség sem feltétlenül kudarc. Természetesen néha lyukra futunk, ám a nézőszámtól, sikerességtől függetlenűl olyan rendezvényt, koncertet nem hívunk meg, ami nagyon távol áll tőlünk, és a saját ízlésemet sem szeretném ráerőltetni a városra, arra ott van az utcazene-fesztivál.

Örömmel meséli, hogy az itt fellépő művészek szinte mindegyike dicséri az értő és iszonyúan nyitott veszprémi közönséget, és nemcsak a Hangvilla, hanem a veszprémiek hírét viszik tovább.

Már szervezik a Hangvilla ősszel induló programjait, de még semmit nem mondhat ezekről, hiszen egyeztetési, szerződés-előkészítési fázisban vannak. A Pannon Várszínház, a Hangvilla másik „lakója” mindig év elején jelöli ki azokat a napokat, amelyekre saját előadásait tervezi, így a programiroda a maradék napokra tud szervezni.

A város kultikus szórakozóhelye, a Hangvilla alatt található Expresszó az épület felújítása során kibővült, tökéletes koncerttérré alakították. Az Expresszóba ma már az egykor az Enyhe Fintorban bulizók gyerekei járnak.

Az Enyhe Fintorban még minden este házibuli volt, ehhez képest az Expresszóban „csak” hétvégén vannak koncertek. Lehet, hogy mi is megöregedtünk már, és nem szeretnénk minden este bulizni, de nem is lenne kivel, hiszen az én generációm már gyerekeket nevel, a koncertezésből viszont nem lehet kiöregedni. A programokat viszonylag könnyű összeállítani, kis túlzással elég csak az aktuálisan futó zenekaroknak kinyitni a naptárt, hiszen kivétel nélkül nagyon szeretnek Veszprémben a Presszóban koncertezni.

Az itt fellépő zenekarok pár éve az ország legjobb klubjának szavazták meg az Expresszót.

A körülmények, a kollégáim hozzáállása, a hang- és fénytechnika minősége, valamint a kiszolgálásuk miatt van ez így – jegyzi meg Murak. – Ma már sajnos nincs ilyen díj.

Az idei veszprémi Utcazene-fesztiválról megtudtuk, hogy a korábbi évekhez képest több helyszínen állítanak fel színpadot. A húsz kiválasztott utcazenész közül a legjobbak egymillió forint összdíjazásban részesülnek: 500 ezer forint sorsáról szakmai zsűri dönt, a másik 500 ezerről pedig az OTP Bank jóvoltából a fesztivál közönsége szavazhat mobilon vagy a bank Facebook-oldalán keresztül. És természetesen most is jönnek külföldi utcazenészek. Közel 200 koncert lesz a négy nap alatt.

Megyünk tovább a pár éve felvállalt úton, nagy nevek nélkül. Ez a recept most tetszik nekünk, és a visszajelzések alapján az embereknek is, de természetesen negatív hangok is vannak, ezt el kell ismerni. Nem lesz ingyenes Quimby-koncert, viszont lesznek zseniális, ám ismeretlen zenészek Dániától Franciaországig.

Muraközy Péternek Veszprémen kívül is volt/van feladata: a Sziget iroda alkalmazásában a magyar programokért felel a Szigeten, a VOLT-on, a zamárdi strandon, a Balaton Soundon, ráadásul ő a fővárosi Akvárium Klub egyik vezetője, ahol minden évszakban szezon van.

Beszélgetésünk vége felé Murak elárulja: nagy megtiszteltetés számára, hogy benne lehet abban a csapatban, amely az Európai Kulturális Fővárosa pályázaton dolgozik.

Egyelőre az agyalásnál tartunk, de nagyon a szívemhez közeli az ügy. Ez a feladat Veszprémről és rólunk is szól. Nagy dolog lenne, ha Veszprémnek sikerülne elnyernie a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet. Természetesen azt gondolom, nem nyerhet más, mint Veszprém, minden adottságunk, így minden esélyünk is megvan erre. Azt szoktam mondani, hogy ha most kihirdetnék, hogy Veszprém lett a befutó, sehol senki nem lepődne meg, csak bólintana, hogy ja persze, ki más! Jó lenne megélni, és ez egy kicsit sem személyes ambíció. Most is jó veszpréminek lenni, de akkor még jobb lesz.

A www.utcazene.hu oldalon minden fontos információ megtalálható az idei veszprémi Utcazene-fesztivállal kapcsolatban. Érdemes ellátogatni Muraközy Péter Facebook-oldalára, mert ott személyes hangon mutatja be a fesztivál fellépőit videóval.


[fbcomments]