Szórakozás · 2017.07.18.

UTCAZENE – Ez a győzelem adott nekem magabiztosságot

Már csak egyet kell aludni, és indul az Utcazene Fesztivál, ahol a versenyben ismét 20 zenekar és előadó kap esélyt arra, hogy rátaláljon a szerencse Veszprém utcáin. Csakúgy, mint annak idején Petruska Andrásra, akinek innen indult a karrierje 2010-ben, idén pedig már zsűritagként tér vissza a fesztiválra.

Az OTP Bank Veszprémi Utcazene Fesztiválon – az igazán színes nemzetközi felhozatal mellett – a város idén is vendégül lát 20 zenekart, illetve előadót, amelyek/akik közül a közönség és a zsűri kiválasztottja 500-500 ezer forintot vihet majd haza, s lesz egy plusz díj is, amelyben a versenyző utcazenészek maguk között választhatják ki a legjobb hangszeres zenészt. Idén Jean-Pierre Enderli, Horváth Gergely, Muraközy Péter és Stefano Bottini mellett Petruska András is a döntnökök között lesz.

Petruska András szívének több okból is kedves a VUF, aki a karrierjét is innen datálja, ugyanis 2010-ben a szakmai zsűri díjával térhetett haza.

Nekem azt mutatta meg ez a díj, hogy nem egy vagyok a sok próbálkozó közül, hanem egy nívós díjnak a kitüntetettje – mondja. – Kaptam egy olyan szakmai visszajelzést, ami mindenképpen annak az ígéretét vonzotta magával, hogy jó ezzel foglalkoznom. Fontos volt számomra, hogy a saját közegemet próbáltam megkeresi a zeneiparon belül, ezt az akusztikus szcénát, amit elsőként Veszprémben találtam meg. Ez nagyon jó volt, mert akkoriban fél lábbal benne voltam egy kereskedelmi televíziós műsorban, és nagyon nagy szükségem volt a megerősítésre, hogy nem celeb vagyok, hanem értékes, amit csinálok. A VUF győzelem adott egy olyan magabiztosságot, amitől úgy éreztem, hogy valaki vagyok, vagy afelé haladok.

A díj megnyerése után Petruska bátrabban vette fel a kapcsolatot koncertszervezőkkel, más zenészekkel. Így ismerkedett meg a Quimby menedzserével is és lett egyszemélyes előzenekara az együttesnek egy turné erejéig. Petruska azóta újabb elismerésekkel gazdagodott, többek között ő lett 2016-ban A Dal felfedezettje, idén pedig a Nagy-Szín-Pad! műsorában is megmérettetett.

Ami az Utcazene Fesztiválban nagyon tetszik az az, hogy a zenészek nem feltétlen utcazenészek. Az utcazene itt leginkább abban rejlik, hogy konkrétan az utcán, a járókelők előtt zajlanak a koncertek, nem egy elkülönített helyen. Nekem ez egy borzasztó szimpatikus dolog, éppen emiatt tartozik a kedvenc fesztiváljaim közé a veszprémi.

Petruska bármikor nagyon szívesen visszatér ide játszani, nézőként azonban a folyamatos koncertezés mellett nem volt rá ideje, így most külön öröm számára, hogy zsűritagként mind a négy napon itt lehet. Hogy mi szerint fog eldőlni, kinek ítélné a díjat?

Még nem teljesen tisztázottak a szempontjaim. Biztos, hogy a kompaktságot, a kreativitást és az egyéniséget fogom keresni. Azon valószínűleg vitatkozni fogunk a többiekkel, hogy mennyire utcazene-kompatibilis ez a dolog, de mivel alapvetően a járókelőket kell megszólítani és nem egy saját közönséget, éppen ezért a kompaktság a fontos, nyilván az utcazene-kompatibilitás szerint is. Én annyira nem díjazom, ha valaki egy zenekarral áll fel egy nagyon pici színpadra. Oldjuk meg egy Gizella-udvarban is egy-két hangszerrel, ugyanakkor az is teljesen ámulatba tud ejteni, ha valaki annyira ért egy hangszerhez, hogy azzal képes elvarázsolni az egész udvar közönségét.

Emellett Petruska minden előadásban keresni fogja az előadó lelkét és az egyéni kifejezésmódot: mit szeretne mondani, milyen motivációja van az előadónak, hogyan áll ki a színpadra.

Mindig úgy tekintettem a saját kiválóságaimra, hogy ami nekem jár, az másnak is jár, úgyhogy mindenképpen ilyen mentori szemlélettel fogom végignézni az előadókat. Akár barátságok is kialakulhatnak, én is tudok segíteni másoknak, vagy akár én is tanulhatok másoktól.

Az énekes-dalszerző-gitárossal július 19-e és 22-e között biztos találkoznak majd valamelyik koncerten.

Forrás: presspresso

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!