Kultúra · 2021.06.21.

Utazás: A közpiktor Paloznakon

Az önmagát közpiktornak nevező Zongor Gábornak nyílt kiállítása Utazás címmel szombaton a megújult paloznaki Szent József Házban (Fő utca 2.). A megnyitó után a veszprémi Vár Ucca Műhely irodalmi-művészeti folyóirat szerkesztői és munkatársai olvastak fel műveikből.  

A jogászként és közéleti személyiségként is népszerű Zongor Gábor 1977 óta alkot és él Veszprémben. Műveivel hazai és nemzetközi kiállításokon kívül folyóiratok és könyvek illusztrációi között és címlapjain is találkozhatunk. Sajátos világú, fára festett színes festményein, rajzain Zongor mintha álmodna. Realista motívumait a fantázia világába repíti szürrealista hangulatot teremtve. A valóság darabjai belőle nem reproduktív, hanem alkotói imaginációt váltanak ki. Furcsa figurákkal, lebegő épületekkel, hullámzó vonalakkal, szürrealista biológiával népesíti be titokzatos, meseszerű képeit. Váratlan nézőpontváltásokkal, érdekes térkezelésekkel dinamizálja a kiállításlátogatók fantáziáját.

Paloznakon Lugossy László szobrászművész nyitotta meg Zongor Gábor Utazás című kiállítását, amely külső és belső barangolásként egyaránt értelmezhető freudi értelemben is. A közpiktor sok tisztelője megjelent az ünnepségen, amit a helyi önkormányzat és a Veszprémi Művészcéh szervezett. A közönséget Czeglédy Ákos, Paloznak polgármestere köszöntötte a megújult Szent József Házban. A rendezvény folytatásában a veszprémi Vár Ucca Műhely irodalmi-művészeti folyóirat szerkesztői és munkatársai Fenyvesi Ottó, Kilián László, Varga Richárd és Korinek Janka olvastak fel műveikből. Az irodalmi felolvasás kezdetén a közönség tagjai (12 versszak – 12 ember) felolvasták József Attila Eszmélet című költeményét. Ami tulajdonképpen rímel az Utazás kiállítás festményeire is, hiszen úgy kezdődik, hogy: „Földtől eloldja az eget /a hajnal s tiszta, lágy szavára / a bogarak, a gyerekek / kipörögnek a napvilágra; / a levegőben semmi pára, / a csilló könnyűség lebeg! / Az éjjel rászálltak a fákra, / mint kis lepkék, a levelek.”


Az Utazás című kiállítás megnyitóján (balról jobbra): Kulcsár Ágnes, Zongor Gábor, Czeglédy Ákos, Lugossy László, egy néző és Fenyvesi Ottó. Fotó: Jáger István

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!