Szórakozás / Közérzet / Sport · 2015.06.17.

Uszodaháromszög a Balaton északkeleti csücskében

A jó példa ragadós – szokták mondani. Hogy mi a jó, az megint más kérdés. Veszprém uszodaépítés előtt áll – jó esetben –, ennek apropóján érdemes megnézni a környéken lévő már megépült és jelenleg épülő uszodákat, és felhasználni a jó példákat.  Persze ez csak akkor lesz igazán érdekes, ha tényleg megépül a megyeszékhelyen is az uszoda. A balatonfűzfői a Balaton északkeleti részének legnagyobb ilyen létesítménye.

A fűzfői uszoda 50 méteres nagymedencéje alkalmas versenyek rendezésére, a kismedencében egyéni és csoportos úszásoktatásra is lehetőség van. Emellett szauna és szolárium is várja a látogatókat.


Előnye, hogy nagyon sok veszprémi és környékbeli családos jár jelenleg is oda, valamint olimpiai központként is funkcionál a létesítmény. A belépő szinte baráti, így a felnőttjegy 1000 forint, az ifjúsági és nyugdíjas 650 forint,  a 10 alkalomra szóló bérletnek is kedvező az ára.

Hátránya, hogy csak gépkocsival közelíthető meg könnyen, és az elmúlt években nem történt jelentős felújítás. Magára maradt az épület, az önkormányzat és a rendszeres látogatók ezt nap mint nap tapasztalhatják. Az uszoda fejlesztése érdekében már aláírásgyűjtés indult (az alábbi weblapon ezt támogatni is tudja, aki kedvet érez és támogatni kívánja a létesítményt: http://www.peticiok.com/vedjuk_meg_ertekeinket_tamogassuk_a_balaton_uszoda_fennmaradasat

Balatonfüreden eközben épül a város új, modern, vizes arénája. Június végére műszakilag elkészül a 33 méteres fedett medence, illetve a hozzá tartozó wellnessrészleg. Úgy tűnik, ami Fűzfőnek nem sikerült, az Fürednek igen, közel egymilliárd forintból.

Június végére műszakilag elkészül Balatonfüreden a 33 méteres fedett medence, illetve a hozzá tartozó wellnessrészleg. Fotó: vk

Június végére műszakilag elkészül Balatonfüreden a 33 méteres fedett medence, illetve a hozzá tartozó wellnessrészleg. Fotó: vk

Az uszoda nagy előnye a vonzó külső és Füred húzó neve lesz, de előreláthatólag a szolgáltatások tekintetében sem kell szégyenkezni majd a városnak.

Hátránya a mérete, hiszen a 33 méteres medencetér nagyobb versenyek rendezésére nem alkalmas, inkább a helyi lakosokat fogja szolgálni, és persze a 2017-es magyarországi úszó-, vízilabda-, műugró, műúszó és nyíltvízi világbajnokságon a nyíltvízi úszószámok versenyzőinek ez az uszoda biztosítaná az edzés- és bemelegítő lehetőséget.

Veszprém eközben szintén uszoda építését tervezi, de 4 milliárd forintból. A komplexum méretéből következően – elvileg – alkalmas lenne versenyek rendezésére is és a helyi lakosságot is aktívan szolgálná. Tény, hogy az ötlet némileg egybeesett a februári időközi választás kampányával, és azóta a helyszínt illetően nem sikerült még döntést hozni. Jó munkához idő kell.

Veszprémben az  Aréna melletti szabad rész lehet inkább a befutó. Fotó: vk

Veszprémben az Aréna melletti szabad rész lehet inkább a befutó. Fotó: vk

Lehetséges helyszínként a Jutasi úti körforgalomnál lévő szabad terület és a Veszprém Aréna melletti szabad rész vétődött fel, és az elmúlt hónapok nyilatkozatai alapján ez utóbbi lesz inkább a befutó. A vélemények megoszlanak, hogy ez tényleg jó választás-e, ha a helyi lakosságot valóban rendszeres látogatónak szeretné látni az önkormányzat.

 


[fbcomments]