Közérzet · 2016.04.22.

USZODA – Gyors döntés a közgyűlésen?

Nem a Jutasi út mellett, hanem a 8-as és a 82-es út közötti területen épülne meg 2017-ben a városi uszoda. A kérdéskört több bizottság is tárgyalta, a jövő heti közgyűlésen pedig már a kijelölt terület adásvételi szerződésének megkötéséről szavazhatnak a képviselők. Gerstmár Ferenc LMP-s képviselő és Zelenák Adrián, a Tulajdonosi Biztottság külső szakértője az ülést követően sajtótájékoztatót tartott.

– Először is leszögezem, hogy a veszprémi LMP szerint szükséges és hasznos fejlesztés egy korszerű uszoda építése – jelentette ki Gerstmár Ferenc, majd elmondta, hogy a tavaly februári „kampánykonzultáció” után készült egy előzetes megvalósíthatósági tanulmány, amelyről a képviselő napirend előtti kérdésére az „uszodafelelős” alpolgármester azt mondta, hogy a tanulmányt márciusban megküldték előzetes véleményezésre a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak.


– Tették ezt anélkül, hogy azt akár a képviselő-testület, akár a város lakossága megismerhette volna. Gerstmár Ferenc elmondta, a tanulmány azonban még most is csak a bizottsági ülések előterjesztésének mellékletei közül bogarászható elő, a mellékletnek a honlapra való feltöltését az üléseket megelőző nap délutánján jelezték.

A tavalyi konzultációban felmerült két helyszín közül a mostani előterjesztés már egyértelműen leteszi a voksot az Aréna mellett levőre.

– A két helyszínt illetően a közgyűlést sem állítják valódi döntési helyzetbe. A határozati javaslat szerint a közgyűlés a jövő héten jóváhagyja az adásvételi szerződést a 8-as főút melletti ingatlanok megvásárlásáról. Az önkormányzat összesen 382,5 millió, a VKSZ Zrt. 77,5 millió forintért vásárolna ingatlant. Az előzetes megvalósíthatósági tanulmány szerint az építmény bekerülési ára a kiválasztott helyszínen, 4,8 milliárd forint. Arra még nincs válasz, hogy a kormányhatározatban jóváhagyott 4 milliárd forint feletti összeg milyen forrásból állna rendelkezésre.

– A terület megközelíthetősége a veszprémiek részére szerintünk nem kielégítő, állítólag a Veszprém Arénánál van tömegközlekedési kapcsolat – vette át a szót Zelenák Adrián, aki ezután már csak a kérdéseit sorolta: Melyik járat ez és milyen sűrűn jár? Hol áll meg a legközelebbi helyi járat? Onnan hány percet kell gyalogolni? A lakótelepről és a városközpontból gyalog milyen messze van a kiválasztott terület? Veszprémiekre vagy máshonnan érkezőkre számítanak-e inkább az uszodalátogatók között? A városnak mekkora fenntartási költséggel kell számolnia? Mennyien járnának úszni, milyen kihasználtságra számítunk? Vagyis milyen működtetési terv, hatástanulmány készült, figyelembe véve a balatonfűzfői uszoda meglétét is? Mi a városvezetés további terve a Március 15. utcában lévő uszodával?


[fbcomments]