Sport · 2023.07.14.

ÚSZÓ-VB – Veszprémi „torpedók” Fukuokában

Veszprém élsportjának két kiemelkedő nyílt vízi úszója kelt útra Fukuokába, az úszó-vb színhelyére. A 26 éves olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Rasovszky Kristóf, valamint a 19 éves világbajnoki ötödik helyezett Betlehem Dávid remek formában és magyar bajnokként.

A Balaton Úszóklub versenyzői ráadásul medencében 1500 méteren is olimpiai A szintet teljesítettek az idei hazai bajnokságon. Ez repülőjegyet ér a 2024-es párizsi ötkarikás játékokra.

A világbajnokságot tavaly rendezte volna Japán, de a koronavírus-járvány miatt halasztottak egy évet. Ahogy az olimpiával, sajnos ezzel a rangos viadallal sem volt szerencséje a rendező országnak.

Az csak ritkán fordul elő, hogy az egy klubban sportolók egymás ellen, de egymást is segítve induljanak a legnemesebb éremért. Márpedig a Távol-Keleten vasárnap éjszaka egy órakor így lesz a sós vízben. Egészen elképesztő versenynek ígérkezik ez a magyar klubon belüli párharc. Persze ne feledkezzünk meg a legnagyobb riválisokról, a német, olasz és francia nyílt vízi úszókról sem. Akik szintén érmes helyeken akarnak végezni.

Szokolai László mester a tanítványai közül Rasót gyerekkora óta készíti fel a legrangosabb viadalokra. A nagy rivális, trónkövetelő Dávid pedig Szombathely és Zalaegerszeg érintésével érkezett két éve Veszprémbe, azóta tagja a Balaton Úszóklubnak. A két veszprémi „torpedó” felkészülten várja a rajtot, de a tíz kilométeres táv szinte mindig tartogat meglepetést. Szél, hullámok, vízhőmérséklet, a versenyzők egymás közötti sportszerűtlen alattomosságai, rugdosások, amelyek csak ritkán észrevehetőek, szankcionálhatók. Ezek mind befolyásolhatják az eredményességet.

A sportban mindig vannak végső győzelemre, érmekre esélyesek. Viszont a világ legnagyobb versenyeinek – ilyen az úszó-vb is – a kiszámíthatatlanság adja a varázsát. Így lesz ez most is. Nagyon szorítunk a veszprémi fiúknak és persze a magyar küldöttség minden tagjának.

Ne feledjük: a vízi csaták már a jövő évi, párizsi olimpiai részvételért is meghatározó versenyek a többi magyar sportoló számára is ezen a világbajnokságon. Minden szinten…

Donát Tamás

A képen a setubáli világkupa váltóversenyét magabiztosan megnyerő magyar csapat Rasovszky Kristóffal, Fábián Bettinával, Szimcsák Mirával és Betlehem Dáviddal. Fotó: a Magyar Úszó Szövetség Facebook oldala


1 Response

  1. 2023.07.16.

    […] beharangozó írásunkban is jeleztük, ebben a szakágban is vannak nehéz, kemény pillanatok. Az M4 […]

[fbcomments]