Sport · 2022.10.28.

Űrkézilabda a Földön

Fantasztikus volt a Telekom Veszprém–Magdeburg BL-derbi, úgy is fogalmazhatnánk: űrkézilabda.

Az valahogy egy félresikerült összegzése volt a Telekom Veszprém–Magdeburg férfi kézilabda Bajnokok Ligája összecsapásnak, hogy a játékvezetők mind a két csapatot sújtották az ítéleteikkel, ezért a magyarok és a németek is haragudhattak rájuk. Ez azért sem stimmel, mert az utolsó, hihetetlenül kiélezett pillanatokban hozták mérhetetlenül nehéz helyzetbe a veszprémieket a sípmesterek, akiknek a nemzetisége teljesen érdektelen ebben a szituációban. A lényeg: alaposan kérdőjeles volt, hogy kettős emberhátrányba „tették” a Telekom Veszprémet, amivel nagyon megkönnyítették a németek egyenlítő góljának lehetőségét. Ők élni is tudtak ezzel, és 16–16-os félidő után 35–35 lett a vége az összecsapásnak.

Ilyen végeredményt unalmas meccsen is lehet produkálni, de a riválisok ezúttal igazi tempó handballt játszottak egymás ellen. Amolyan űrkézilabdát! Gyorsaság, dinamika, lendület, technikai bravúrok. Minden, amiért imádják a szurkolók ezt a csodálatos sportágat. Ízelítőt kaptunk abból, merre tart ez a játék valójában. És ami a legfeltűnőbb volt: a Bundesliga bajnoka, a Magdeburg, amely pár napja a Barcelona legyőzésével a klubvilágbajnokságot is megnyerte, hiába futtatta a végkimerülésig, kétszer is körbe a Földet a veszprémiekkel, a hazaiak állták a sarat. Fél perc hiányzott csak ahhoz, hogy a csoport ötödik bajnokát is legyőzze Momir Ilić mesteregyüttese.


Miért volt ez mégis egy hihetetlenül érdekes, izgalmas, huszonegyedik századi gladiátorok ütközete? Először is, mert a Magdeburg zseniálisan megszervezte, ismét lejátszotta azt a taktikáját, amit saját magára szabott. Kicsi a bors, de erős jelszóval ellensúlyozva játékosai apróbb termetét, a gyors, lerohanásos, azonnali ellencsapásos játékkal mentek neki a Veszprémnek, mert a felállt fallal szemben kevesebb eséllyel vehették volna fel a versenyt. Ám ha erre kényszerültek, kiváló technikai képességeiknek és különlegesen gyors reakció idejüknek köszönhetően akkor is jónéhányszor varázsolni tudtak, amivel azonnal ziccerbe tudták tudták hozni magukat.

És itt jön képbe a Telekom Veszprém. Zseniálisán felkészültek mindenből. Ennek eredményeként háromszor is elhárították a magdeburgiak négygólos előnyhöz jutását. Amit egyébként a vendégek is sikeresen megoldottak, szintén kritikus pillanatban. Ilyenek miatt vált érdekesen, izgalmasan hullámzóvá, változatossá az összecsapás, amelynek végén megőrizte veretlenségét a Veszprém, és továbbra is csoportja élén áll.

Donát Tamás


Pillanatfelvétel a mérkőzésről. Fotó: Kovács Anikó/MTI


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]