Közérzet · 2020.07.03.

ÜRESFEJ – Ostobaság és rasszizmus

Két hír és a hozzájuk fűzött kommentárok, amiket már tényleg nem lehet szó nélkül hagyni, mert az újra nekibátorodó, hogy ne mondjam, vérszemet kapott rasszizmus megnyilvánulásai. Szóval, emberek, észnél vagytok? Nem tanította meg veletek a jó édesanyátok, hogy az egyik emberfajtának a másik fölé emelése mindig rosszul végződött? Gondoljatok csak az amerikai zavargásokra, vagy a legutóbbi háborúkra, hogy ne menjünk vissza Auschwitzig!

Az egyik hír szerint „Heller Ágnes halálának első évfordulóján, július 19-én, vasárnap 11 órakor a balatonfüredi zsidó temetőben magánszemélyek adományaiból felállított emlékkő és a nevét viselő emlékpark avatására hívják a filozófus barátait és tisztelőit.” Nem szeretném itt megismételni a közösségi portálon megjelent kommentárokat. Szinte borítékolhatók a szégyenletes megnyilvánulások a közbeszédben terjedő ostobaság hatására. Tényleg semmit sem tanult az emberiség a történelemből. Pedig létünk egyik tragikuma pontosan ebből fakad, hogy képtelenek vagyunk átlépni a régi sérelmeken, képtelenek vagyunk áthidalni azt a szakadékot, ami a különböző emberfajták között húzódik. Hogy egyek vagyunk és mégse vagyunk egyek. De hát attól még békességben élhetnénk, ha nem lennének üresfejű ostobák, akik feljogosítva érzik magukat, hogy tematizálják a közvéleményt és egymás ellen uszítsanak. A bajok gyökere, hogy a világban, de nálunk is az ostobaságot támogatja a hatalom, nyilván mert tőlük várhat tapsot és föltétel nélküli behódolást.


A másik hír újvidéki. A lényege, hogy egy szerb doktornő (a Vajdasági Klinikai Központ orvosa) a bőrszíne miatt brutálisan sértegetett egy Írországból érkezett színes bőrű hallgatót, aki az Újvidéki Orvosi Egyetemen tanul. Az orvosnő kizavarta a liftből a lányt. Az esetről videó is készült, ezen hallható, látható, hogy amikor az megkérdezte, hogy miért, a doktornő angol nyelven ezt modta neki: „You go out because corona is now. You go out! F… you!’’ (Menj ki mert korona van! Menj ki! B… meg!). Amikor a lány megkérdezte, hogy a liftbe beszálló másik emberrel miért nincs problémája a doktornőnek, ez volt a válasz: „With you I have a problem because you are a black krava’’ (Veled az a gondom, hogy egy fekete tehén vagy). A tehén szó már csak szerbül jutott eszébe. A nagy felindultságában. Nem hagyhatom szó nélkül, a felvétel alapján a doktornő sem núbiai táncosnő alkat. Jó, nem vicces, tudom. Hogy az újvidéki orvosi egyetem liftjében ilyesmi megtörténik. Mégiscsak művelt környezetben, gondolnánk. De mint annyiszor, ezúttal is olybá tűnik, a diploma nem jelent egyben műveltséget is.

Már bocsánat, de azon tűnődöm, hogy lesz az ember ilyen hülye? Gyárilag, az iskolákban? Csak nem a történelemkönyvek hatására, amelyek a mifajtánkat dicsőítik, csináljon bármit is, a másfajtát pedig lebecsülik? Nem, nem, a doktornő korát elnézve még régi tankönyveken nevelkedhetett, amelyekben kötelező volt a testvériség-egység, az emberi egyenjogúság. Hát akkor? Nem tudom. Talán mert az emberi butaság örök és határtalan. Végül is, nem nagy ügy. Ha nem teszik kötelezővé.


[fbcomments]