Kultúra · 2015.08.05.

KONCERT – Ünnepléssel kezdődött meg az Auer-fesztivál

Vastapssal, bravó felkiáltásokkal köszönte meg a közönség Kováts Péternek és a Mendelssohn Kamarazenekarnak az élményt az Auer-hegedűfesztivál nyitóhangversenyén kedden este. A zenerajongók nem kis büszkeséggel hallgatták a pátriájuk gazdag zenei hagyományaiból készült válogatást, illetve élvezték a veszprémi származású világhírű mester, Auer Lipót szellemiségének megidézését.

Kováts Péter hegedűművész, a Mendelssohn Kamarazenekar vezetője, fesztiváligazgató bevezetésképpen és a felcsendülő művek között mesélt Auer Lipótról, felidézte legfontosabb gondolatait zenéről, tanításról, az életről. Elhangzottak híres művek hegedűátiratai Auer Lipóttól, valamint ugyancsak tőle a Magyar rapszódia álmodozás. Végül az est megkoronázásaként a mester Csajkovszkijhoz fűződő barátsága és a szentpétervári munkássága emlékére előadták a Vonósszerenádot.

Világszínvonalon játszik a Mendelssohn, bármennyire ismerjük őket, mindig képesek meglepni az embert. Kováts Péter hegedűje különösen intenzív tónussal szólalt meg, a precíz és józan technika fölé helyezett szenvedéllyel. Jól formált, szép arányokat hallató, koncentrált előadásban tolmácsolták Csajkovszkijt. Az est legszebb pillanataiban felsejlett a transzcendencia, ami nem más, mint átjárás az egyik világból a másikba. Magával ragadott egy másik világba, amit nehéz lenne leírni, hiszen a szavak a létező dolgok megnevezésére vannak kitalálva, miközben a zene valami egészen más, lényegét tekintve metafizikus minőség. Az érzéseknek és a léleknek olyan szabad szárnyalást ad, ami másutt csak ritkán tapasztalható.

Ezzel a nagyszerű koncerttel megkezdődött a világsztárokat felsorakoztató hatnapos fesztivál Veszprémben a város szülötte, Auer Lipót tiszteletére. Ma, augusztus 5-én Rohmann Dittának, Valeriy Sokolovnak és Roby Lakatosnak tapsolhat a közönség. Csütörtökön pedig fellép a Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar, a Szászcsávás, Band és jön napjaink egyik legjelentősebb gordonkaművésze, Mischa Maisky.

(Kapcsolódó írásainkat itt és itt olvashatják.)


[fbcomments]