Szórakozás / Kultúra · 2023.06.10.

ÜNNEPI KÖNYVHÉT – Olvass, megéri!

Idén 550 éves a magyar könyvnyomtatás. Az 1473. június 5-én megjelent első magyar könyv, a Budai krónika is kultúránk gazdagságát jelzi, de a könyvhét is alkalom a számvetésre. A nehéz gazdasági helyzet ellenére az Ünnepi Könyvhét jegyzékében több mint 600 címet találunk, a legolcsóbb könyv 1600, a legdrágább 33 000 Ft-ba kerül – emelte ki köszöntőjében dr. Gál Katalin.

Az Ünnepi Könyvhét országos megnyitóján, Veszprémben dr. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke hangsúlyozta, a brutális költségnövekedés ellenére a könyvinfláció megállt 10-12 százaléknál, amely mintegy a fele a hazai éves inflációnak. A kiadók, kereskedők rendszeres akciókkal, rendezvényekkel próbálják fenntartani a vásárlókedvet. „A könyv, az irodalom bizonyították, hogy a legnehezebb körülmények között is nyitva tartják az elmét és a szívet, reményt adnak, a túlélés esélyét növelik. Ne hagyjuk, hogy életünk részévé váljon a beletörődés, a közöny, a fásultság” – mondta.

Ünnepi Könyvhét, ÜNNEPI KÖNYVHÉT – Olvass, megéri!
Konfuciusz tanai ma is érvényesek. Grandpierre Attila az írásbeliség történetéről beszélt. Fotó: Veszprémkukac

Olvass, megéri! Erre a gondolatra rímelt Grandpierre Attila fizikus, csillagász, író, zenész (VHK) megnyitóbeszéde is, aki az írás és a könyv történetét idézte fel különös tekintettel Konfuciusz tanaira. A kínai bölcs szerint az emberi jellem pallérozásában az emberiesség, becsületesség, az illemtudás és őszinteség mellett nagy szerepet játszik a tudás, az ismeret, aminek a hordozói sokáig elsősorban a könyvek voltak, de a mai napig maradtak is. Hiszen a gondolkodó, teremtő ember mindig is írt és olvasott.

A Veszprémi Ünnepi Könyvhét helyszínén, a Kossuth utcán 12 kiállító, kötetbemutatók és dedikálások is várták az érdeklődőket. Pénteken is, akárcsak csütörtökön 13 órától félóránkénti váltásban tartottak kötetbemutatókat és dedikálásokat a legkülönbözőbb műfajokban.

Vezető képünkön: Ne hagyjuk, hogy életünk részévé váljon a beletörődés, a közöny, a fásultság – mondta Gál Katalin. Fotó: Művészetek Háza


[fbcomments]