Közérzet · 2020.07.28.

UNIÓ – Itt a második komoly intő jel, hogy mégis megvághatják az EU-pénzeket

Az Európai Bizottság elnöke után a hétvégén az Európai Tanács elnöke is olyan jelzést küldött egy interjúban, amely szerint mégiscsak erős jogállamisági fegyvert kapna a kezébe „Brüsszel” ahhoz, hogy a problémásnak ítélt tagállamok EU-pénzeit 2021-től visszatartsák, vagy megvágják.

Ez gyökeresen más kimenetelt jelentene, mint amit a magyar és a lengyel kormányfő a maratoni EU-csúcsot lezáró sajtótájékoztatón mondott. Igaz még nincs végső döntés, az csak az ősszel várható, ami így minden bizonnyal forrónak ígérkezik.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a hétvégén több interjút is adott vezető európai lapoknak, köztük a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak is, amelyben a jogállamisági szankciós rendszerhez vezető utat ismertette. Nem azt mondta ki, hogy a szankciókról is egyszerű többség mellett döntenek majd a tanácsban, mint ahogy az a végső szöveg 17. oldalának mondatából kiolvasható (az angol szöveg nem ennyire egyértelmű) és ahogy azt a magyar és lengyel kormány értelmezése sugallja, hanem azt, hogy ezt a kérdést még nem döntötték el a legfőbb politikai fórumon.

A teljes cikk a portfolio.hu-n olvasható.

 


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!