Közérzet · 2022.03.01.

Ukrajna – Világméretű kiberháború

A világ összezár Ukrajna mellett, egyre szaporodik a szankciók sora és kitört a kiberháború is. Az USA nem titkoltan kibertámadásokat indított orosz célpontok ellen, ezzel megzavarva Oroszország hadseregét az ukrajnai katonai invázió végrehajtásában. Az amerikai tőzsdéken eközben erőre kaptak a kiberbiztonsági részvények.

Az ukrán háborút végigkísérik a kiberhadműveletek: az orosz inváziót megelőző napon összeomlott az ukrán parlament, a külügyminisztérium és a fegyveres testületek weboldala, röviddel utána pedig az egészségügyi minisztérium, a miniszteri kabinet és Ukrajna több magánkézben lévő bankjának oldala is elérhetetlenné vált. A túlterheléses támadást, mint később kiderült orosz hekkercsoportok hajtották végre.

Eközben az ellenoldal sem tétlenkedett. Putyin hamarosan megérezheti a világ hekkereinek haragját, akik közül több valószínűleg Oroszországból tevékenykedik. Azzal fenyegetnek, hogy az orosz elnök titkai nem sokáig lehetnek biztonságban, és hogy eltéríthetik a kormány infrastruktúrájának fontos elemeit. Az Anonymus szerint ez nem egy olyan háború, amelyet Putyin megnyerhet, függetlenül attól, hogy mennyire érzi erősnek magát. Minden jel arra utal, hogy az Anonymus hekkercsoport már korábban megkezdte a támadást az orosz célpontok ellen, az első hullám pedig már el is érte a Gazprom állami olajcéget és az orosz állami hírügynökséget, az RT-t. Emellett több orosz és fehérorosz kormányszerv oldala is elérhetetlenné vált.


A decentralizáltan szerveződő Anonymus csoport, arra is felhívta a világ hekkereit, hogy Ukrajna védelme érdekében indítsanak teljes túlterheléses támadást orosz hivatalos internetes oldalak megbénítására, illetve háborúellenes üzenetek elhelyezésére. Három amerikai filmóriás, a Sony, a Warner Bros. és a Disney hirdetett bojkottot alkotásaik vetítésére Oroszországban. A Facebook után a YouTube azonnal letiltotta a vezető orosz propagandamédium, az RT és a Szputnyik elérhetőségét. Az RT-n egy február 28-án megjelent cikk erősítette meg, hogy az Anonymous múlt pénteken sikeres támadást indított az oldaluk ellen, és egy időre a Kreml weboldala is elérhetetlenné vált. A cikk szerint több orosz és fehérorosz médium oldalán is az Állítsátok meg a háborút! felirat jelent meg a szokásos tartalom helyett.

Fotó: MARCA


[fbcomments]