Közérzet · 2015.08.12.

Újra kéne sminkelni a belvárost

Nem kell túl sokáig kutakodni annak, aki a belvárosi felújítás visszásságaira kíváncsi. Elég a 20 emeletes bejáratáig vagy az ellenkező irányból érkezőnek a lordok házának nevezett épület parkoló felőli oldaláig elbandukolni. Előbbi helyszínen a város legmagasabb épületéhez tartozó fedélrész szorul elsősegélyre, míg a másodiknál a szocreál stílusú társasház hátsó frontja igényel azonnali ellátást.

A húszemeletes bejárat felőli fedélrésze meglehetősen elárvult állapotban van. A látvány még lehangolóbb, ha az ember néhány méterrel odébb sétál és szemrevételezi az „ikertestvérét”, ami évek óta egy hangulatos cukrászda teraszának ad otthont. Laikus szemmel abszolút érthetetlen, hogy lehet az egyiket fel-, a másikat leépíteni, a válasz minden bizonnyal a tulajdonviszonyokban rejlik. A toronyépület – ahová Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő hívta randevúra a sajtó képviselőit – bejáratával szembeni rész arculata szintén nem válik díszére nem csak a belvárosnak, egész Veszprémnek sem.


Az OTP-parkoló alatti rész valaha szebb napokat látott üzletportáljait most nyilvános illemhelynek használják a hajléktalanok, meg a fesztiválok és az éjszakai szórakozóhelyek sürgős szükségre szoruló vendégei. A képviselő azon a véleményen van, hogy a megoldást az eredeti állapot visszaállítása jelenthetné. A terület eleve parkolónak épült, a jelenleg a vagyonkezelő birtokában álló telken 10 autónak való helyet lehetne most is kialakítani.

Az OTP-parkoló alatti rész valaha szebb napokat látott üzletportáljait most nyilvános illemhelynek használják a hajléktalanok (Fotó: Nyéki Roland)

Az OTP-parkoló alatti rész valaha szebb napokat látott üzletportáljait most nyilvános illemhelynek használják a hajléktalanok (Fotó: Nyéki Roland)

A lordok házában élők sem képesek örvendezni a belvárosi felújításnak. Az északi fronton kialakított szeméttárolóról úgy tudták, zárt lesz, ahogy az a helyi rendeletben is szerepel, ehelyett Hartmann képviselő szerint a kukákba csak az nem teszi be a szemetét az itt lakók költségére, aki elkerüli ezt a részt. A konténerek nyitottak, köröttük, mellettük nap mint nap szeméthegyek tobzódnak. Ezt már az egyik idős hölgy közli az újságírókkal, akiknek az időközben odasereglő lakók egyike hozzáteszi: éjszaka szemhunyást sem alszik az ide járó kukázóktól, hisz minden éjjel felforgatják az összes szemetest.

– Nem ezt mondták, amikor a felújításról volt szó – szól közbe egy másik házlakó -, azt ígérték, megoldódik a problémánk egy zárt kukatárolóval. Ami itt estére összegyűlik! Vannak, akik autóval jönnek, lelassítanak, kiugranak és bedobják a piszkukat. Mások gyalogosan hozzák ide a szemeteszsákjukat, vagy egyszerűen csak elszórják az útközben megevett élelmiszerek csomagolópapírját – sorolja. Egy másik lakó mutatja: a szelektív szemétgyűjtőket is logikátlanul és összevissza helyezték el, ahelyett, hogy – mint másutt – kialakítottak volna egy szelektív szigetet erre a célra.

Az MSZP-s Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő mondta: a húszemeleteshez tartozó fedélrész rekonstrukcióját már a két ciklussal előbbi, 2006–2010-ig tartó városvezetés is megígérte. A többségében nem tehetősekből álló lakóközösség az ígérvényt pénzre nem tudja váltani, felújítására a háznak anyagi forrása nincs.

 


[fbcomments]