Kultúra · 2022.11.03.

Újjáalakult a Veszprémi Zongoraötös

November 15-én lenne kilencven éves Káté István, de már tíz éve nincs közöttünk. Neve fogalommá vált Veszprém zenei életében. Munkássága generációkon átívelő kulturális örökségünkké vált, életműve a tanítványaiban folytatódik. Ennek legfrissebb példájaként született újjá az általa fél évszázada alapított Veszprémi Zongoraötös.

Az együttest idén szeptemberben Győrfi Judit hívta új életre, aki 1991-től volt a három év múlva megszűnő Veszprémi Zongoraötös utolsó zongoristája. Pályakezdő zongoratanárként Káté István igazgató vette fel a Csermák Antal Zeneiskolába, és később ő kérte fel, hogy a zenekarban muzsikáljon.

Az együttes vonós tagjai: Rabovay Júlia elsőhegedű, Szakács Ádám másodhegedű, Király Veronika brácsa és Bóna Katinka cselló. Szinte mindegyiküknek van valamilyen kötődése a veszprémi zeneiskolához. Ádám Káté István növendékeként kezdett hegedülni. Katinka az alapító tagok csellistájánál, Páyer Sáránál kezdte meg zenei tanulmányait ugyanitt. Veronika zenei pályája szintén a Csermák Antal Zeneiskolából indult, Marosfalvi Imre növendékeként. Júlia „veszprémi lélekkel” simul bele a közösségbe – mutatta be a Veszprémi Zongoraötös muzsikusait Győrfi Judit. A névhasználathoz megkapták a polgármesteri jóváhagyást, így még nagyobb lelkesedéssel készülnek az előttük álló feladatokra. Céljuk, hogy az elődökhöz méltón Veszprém ismert és elismert, színvonalas klasszikus zenei együttesévé váljanak, büszkén viselve az egykori zenekar nevét.


A Káté István születésének 90. évfordulóját ünneplő emlékkoncerten lépnek először közönség elé november 15-én, a jövő évi Tánc Fesztiváljára pedig már teljes koncerttel készülnek. Akit Káté István munkássága bővebben érdekel, személyes visszaemlékezését a Veszprémi Szemle 2017-es számában találja.

Fotó: a zenekar Facebook oldala


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]