Életmód · 2021.12.31.

Újgazdagok: Az uralkodó kaszt életstílusa

Idén mintha kevesebbet posztoltak volna az újgazdagok így év vége felé. Nyomták azért az Instagramon az egzotikus nyaralóhelyeket, drága éttermeket, alig használt új férjet/feleséget, szép testű kutyát, hadd irigykedjen a pórnép! De azért elmaradt a szokásos fotócunami karácsonykor.

Lehet, hogy a fejükre koppintott valaki, nehogy szemet szúrjon, hogyan gazdagodhattak meg ennyire tíz év alatt. Hogyan lett 2 millió forintos éves árbevételű cégből mára 30 milliárdos vagyonfelhalmozás? Még majd meginogna a Fidesz népszerűsége a választások előtt, ha elkezdene gondolkodni az istenadta nép.

A jelek szerint azonban fölösleges az aggodalom. Mintha mélyaltatásban lenne az ország, hipnózisban, semmire sem reagálnak. Dolgoznak is rajta szisztematikusan eleget a kormány kommunikátorai, tanácsadói. Így aztán nyugodtan lehet kérkedni a gazdagsággal. Igaza van Várkonyi Andreának, a leggazdagabb magyar újdonsült feleségének, hogy „ezt is lehet”. Mindent lehet. Nyugodtan lehet mutogatni gyémántgyűrűt, tízmilliós menyasszonyi ruhát, milliós öltönyt. Föl se tűnik. Közhely. Akinél a hatalom, annál az igazság. Meg a pénz.


újgazdagok, Újgazdagok: Az uralkodó kaszt életstílusa
Fotó: Burzsuj

Orbán Viktor falubelije, jó barátja, Mészáros Lőrinc olyan irgalmatlan sebességgel gazdagodik, hogy oknyomozó újságíró legyen a talpán, aki nyomon tudja követni, éppen milyen céget alapított, vagy vásárolt fel. Nem válogat, bevásárol minden ágazatból: szállodalánc, építőipar, vasútépítés, energetika, média. „Mészáros az első olyan magyar milliárdos, akinek nem évente, hanem havonta érdemes újraértékelni a vagyonát. Pontosabban az ő és rokonai meg a cégeik nevén lévő vagyont” – írták róla. Ennek a gyarapodási sebességnek hála, már meg is előzte Csányi Sándor OTP-vezért a magyar gazdagok listáján. Holott Csányi legalább ért valamihez. Mészáros meg inkább semmihez, vagy mindenhez?

újgazdagok, Újgazdagok: Az uralkodó kaszt életstílusa
Luxusiskola tehetős magyar szülők gyerekeinek Debrecenben. Fotó: debrecen.hu

Talán nem téved nagyot, aki azt állítja, hogy nem a hozzáértés és nem is az ész a perdöntő a gazdagodásban, hanem a behódolás. „Az elmúlt tíz év fő kormányzati sikere a klientúra gazdagítása, az ellenfélnek tekintett vállalkozói, gondolkodói kör kiszorítása” – fogalmaz a HVG év végi dupla számában Farkas Zoltán, az elmúlt évtized gazdasági eredményeit összegezve. Az úgynevezett nemzeti középosztály megteremtésén dolgoztak rohamtempóban, amit kellőképpen meg is ideologizáltak odafentről.

újgazdagok, Újgazdagok: Az uralkodó kaszt életstílusa
Curtis, Kis Grófo és Majka. Fotó: Life

De hát milyen is az a nemzeti középosztály, amelyik lakodalmas zenét hallgat, Kis Grófót idézi, nem Bartókot? Puccos villákat épít öblös jakuzzikkal a kertben, giccsképeket aggat a falra aranyrámában, agyonplasztikázott „guminőket” szeret, akikkel menő, márkás cuccokról lehet beszélgetni, vagy arról, hogy a Seychelle-szigetekre utazzanak-e avagy Bora Borára? Na jó, esetleg még a kutyájuk cukiságai is szóba jöhetnek, ja és a kedvenc focicsapatuk.

újgazdagok, Újgazdagok: Az uralkodó kaszt életstílusa
Rogán Cecília és Sarka Kata üzletasszonyok Ceci esküvőjén

De nehogy azt képzeljük, hogy kis hazánk ezzel az idiotizmussal kilóg a sorból. Nagyjából hasonló a helyzet tőlünk északra, keletre és délre is, mindenütt a volt szocialista országokban, ahol tombol a vadkapitalizmus, az eredeti tőkefelhalmozás. A privatizáció, föld- és ingatlanvásárlások, csodásan megnyert pályázatok, közbeszerzések, baráti bankokban felvett kölcsönök, sőt, mások cégeinek felszámolása, mind-mind jól jövedelmez azoknak, akik közel vannak a tűzhöz, a kormányzó pártokhoz, amelyek vezetői folyamatosan belelátnak a kártyákba. Nálunk és a szomszédban is.

újgazdagok, Újgazdagok: Az uralkodó kaszt életstílusa
Rogán Antal. Fotó: Kolozsvári szalonna

Horvátországban „tajkunnak” nevezik az újgazdagot. A szerbek is használják ezt a kifejezést. Nem csak magukra, de például az Adriai-tengeren luxushajókon cirkáló magyarokra is. Tajkun – mondják nem kis megvetéssel. Ebben benne van az is, hogy gyanúsan gyors volt a gazdagodás. Mint amikor kőolajmezőre bukkan valaki, megüti a főnyereményt, vagy csődbe viszi az előző tulajdonost.

újgazdagok, Újgazdagok: Az uralkodó kaszt életstílusa
A szerb újgazdag bőrkabátot és terepszínű katonanadrágot visel

Azért van egy lényeges különbség a balkáni és a magyar újgazdagok között és ez a stílusukon is meglátszik. A volt Jugoszláv tagköztársaságok újgazdagjainak vagyona részben a háborús időkből ered, fegyver-, drog-, cigarettacsempészésből, prostitúcióból. Bankok alapításából és bezárásából. Szóval, maffiaszerű ügyletekből. A szerb újgazdag ezért nem annyira sportosan, mint inkább militánsan öltözködik, bőrkabátot és terepszínű katonanadrágot visel. Van nála fegyver is, „za svaki slučaj” (minden esetre felkészülve), mert ünnepnapokon szívesen lövöldöz, de a többi stimmel: lakodalmas zene, drága órák, nagy terepjárók meg mindenféle márkás göncök, istentelenül giccses villák, rossz ízlés, műveletlenség ott is, itt is.

újgazdagok, Újgazdagok: Az uralkodó kaszt életstílusa
Miodrag Kostić szerb üzletember jachtja sem kisebb Szijj László jachtjánál. Fotó: The prestige

Vannak persze a Balkánon is olyan jómódú üzletemberek, akik nem dörgölőznek a politikához, csak jókor voltak jó helyen. Mint például a szerb milliárdos, Miodrag Kostić, a „cukorkirály”, aki cukorgyárak felvásárlásával kezdte, aztán meglátta a pénzintézetek megszerzésében rejlő lehetőségeket, és most éppen az orosz Sberbankot vette meg karácsonyra annak horvát, szlovén, bosnyák, magyar leányvállalatával együtt. A Forbes magazin friss listáján 500 millió eurós vagyonnal a leggazdagabb kelet európaiak között említi a szerb milliárdost, pariban Mészárossal és Csányival.

újgazdagok, Újgazdagok: Az uralkodó kaszt életstílusa
Fotó: haszon.hu

Ismerjük el, nekik sem könnyű! Pláne, ha még a nyakukba vesznek egy kényes, szép feleséget is, aki elhatározza, hogy úriembert farag belőlük. Az nem megy olyan gyorsan, mint megtollasodni. Ahhoz nem elég Londonban megvenni az ötezer eurós öltönyt és mandzsettagombot is hozzá. A James Dean-bőrkabát sem segít. Mert úgy fog állni rajta, mint tehénen a gatya.

újgazdagok, Újgazdagok: Az uralkodó kaszt életstílusa
Ana Korać szerb színésznőcske Dubajban. Samir Nasri francia focista jóvoltából lett milliomos

Az újgazdagok világa a bulvár kedvenc témája. Őket látjuk mindenféle élethelyzetben. Idővel ők lesznek a példa. Viselkedésükkel összezavarják a társadalmat, aminek következtében már nem lehet megkülönböztetni az igazságot a hazugságtól, a manipulált híreket a valóságtól, az etikust az etikátlantól. A hatalom, pénz, korrupció, zsarolás, a megalázás segítségével lejáratják azokat, akik szembeszállnak velük. Felforgatják az értékrendet. El se tudom képzelni, mikor lehet majd helyre tenni.

Vagy mégiscsak túlzás ezt mind a számlájukra írni? Lehet, csupán az a probléma velük, hogy ők gazdagok, mi pedig nem? Vagy egyszerűen csak ilyen a világ?

Rich Kids of Budapest. Így élnek a gazdag magyar tinédzserek. Instagram-fiók, ahol a fiatalok fotókon fitogtatják a gazdagságukat. Több tízezres követője van, mint ahogyan a Tik Tok-felületüknek is. Nézegessen milliomos magyar tiniket!

újgazdagok, Újgazdagok: Az uralkodó kaszt életstílusa
Magyarország első online luxuspiactere. Fotó: https://www.richlife.hu/

A vezető képen Vajna Tímea karácsonyi fotója. Forrás: Facebook


[fbcomments]