Közérzet / Egyéb · 2015.12.15.

Új jégpálya épül, de mi lesz a régivel?


Az önkormányzat várhatóan azonnali hatállyal felmondja a bérleti szerződést a Jutasi úti sporttelep jelenlegi üzemeltetőjével. A területen jégcsarnok, foci- és teniszpályák működtek a bérbeadó szerint kétes minőségben. A bérlő igazát közel 83 millió forint összegű számla alapján próbálta bizonyítani.

A területet egészen eddig a TIE Break Veszprém Tenisz Bt. bérelte az önkormányzattól, ám a két fél többszöri egyeztetést követően sem tudott megállapodni egymással.

Az önkormányzat szerint nem megfelelő színvonalú a létesítmény, és állítólag szerződésszegés is történt. Álláspontjuk szerint a centrumban közel 20 év alatt nem történt érdemi fejlesztés, valamint a létesítmény külső megjelenése sem illik a városképbe. A cég által bemutatott számlák alapján a bérlő – mintegy 83 milliós ráfordítással – az elvárásoknak csupán minimális mértékben tett eleget. A pályán építési törmeléket tárolnak és az öltözők csak nagy jóindulattal mondhatóak kulturáltnak. A vízelvezetés kiépítése hiányos, a pályafelületek is hagynak maguk után kívánnivalót, a kerítés pedig a legtöbb helyen tákolva van – áll a közgyűlés csütörtöki ülésére előterjesztett indoklásban.

Az önkormányzat szerint nem megfelelő színvonalú a létesítmény

Az önkormányzat szerint nem megfelelő színvonalú a létesítmény

Információink szerint a szeptemberben indult tárgyalássorozat során a cégnek az önkormányzat két lehetőséget kínált fel: vagy magasabb bérleti díjat fizet, vagy a területet kivásárolja az önkormányzattól. Mivel azonban a várt egyezség elmaradt, így drasztikusabb megoldást születhet. Kérdés, hogy az eddig ide járó sportolni vágyók a közeljövőben milyen alternatív lehetőségek közül választhatnak.

A város valószínűleg nem marad sokáig jégpálya nélkül. Időt nem vesztegetvén a közgyűlés várhatóan döntést hoz arról is, hogy a Tüzér utcai volt sportpálya területét 15 évig bérelheti a Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány. Úgy tűnik, a Tüzér utcában ugyanaz a műszaki tartalom valósul meg, mint a bt. által üzemeltetett területen: a tervek szerint itt négy teniszpálya, két futsalpálya és magától értetődően jégcsarnok lesz.

A dózsavárosi telket korábban értékesíteni kívánta az önkormányzat, ám most meggondolta magát, és igazán nagylelkű gesztust tett: a tizenöt éves bérleti díjat pontosan akkora összegben állapította meg, mint amennyi a beruházáshoz szükséges önerő összege. Más szóval a beruházó ingyen kap telket másfél évtizedre (miközben a Jutasi úton az önkormányzat bérleti díjat kívánt növelni).

A Jutasi úti terület kétségkívül népszerű, főként a jó megközelíthetősége és hiánypótló szolgáltatásai miatt. Kérdés, ha a bérlő belement volna abba, hogy magasabb bérleti díjat fizessen, akkor elmaradna a másik beruházás a Tüzér utcában, vagy ebben az esetben két azonos tartalommal rendelkező komplexum versenyezne a sportolni vágyók kegyeiért? Izgalmasabb kérdés az, hogy ha megszűnik a sportcentrum, a bérlő levonul a területről, vajon a Jutasi út lakói mit fognak nézni, azaz látni a sportpályák helyén. Erre egyelőre nincs válasz.

Ja, és ha már kukacoskodunk, akkor az is jó kérdés, miért nem pályáztatta meg az önkormányzat a Tüzér utcai létesítmény építését. Valószínűleg más is érdeklődött volna a 15 éves ingyentelek után.


[fbcomments]