Közérzet / Kultúra · 2016.01.30.

Új doktori képzés a Pannon Egyetemen

Ha elterjed a köztudatban, minden bizonnyal nagy lesz az érdeklődés a Pannon Egyetem Magyar és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézetének új doktori iskolája iránt. Az egyedülálló nemzetközi doktori képzés témája a többnyelvűség.

– Nemcsak a szakembereket, de az átlagembert is érdekli a többnyelvűség, és már alig van család hazánkban, amely ne lenne érintett – mondja prof. Navracsics Judit, a Pannon Egyetem Magyar és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézetének vezetője. – Egyre több külföldi dolgozik Magyarországon, rengeteg multinacionális vállalat nyit országunk felé, tőlünk is sokan mennek külföldre munkát vállalni vagy Erasmus-ösztöndíjjal tanulni. Aztán itt van a migránshelyzet: akárhogyan oldódik is meg, nem hiányozhat a stratégia a menekültek esetleges integrálására, amihez szintén szakembereket kell képezni. A doktori iskolába való jelentkezés feltétele mesterszakos vagy azzal egyenértékű diploma. 


Prof. Navracsics Juditnak és munkatársainak jólesett az az érdeklődés, amely a doktori iskola indulását övezte, és úgy vélik, ha elterjed a köztudatban a képzés hírneve, nemcsak magyarországi, de rengeteg külföldi hallgatója is lesz a Többnyelvűségi Nyelvtudományi Doktori Iskolának.  

A Pannon Egyetem Alkalmazott Nyelvészeti Intézeti Tanszéke 1997 óta rendezi meg minden évben a pszicholingvisztikai nyári egyetemet, és az erre a konferenciára érkező, európai hírű előadókat sikerült megnyernie a februárban induló doktori iskola teljes foglalkoztatású professzorainak. 

A doktori iskola befejezése után PhD fokozatot szerző hallgatók kutatók vagy egyetemi oktatók lehetnek, az iskolákban tanító nyelvtanárok megkaphatják a kutatótanár címet, és az ezzel a diplomával rendelkező munkavállalók minden bizonnyal a tanácsadó vagy kommunikációs cégeknél nagyobb eséllyel nyernek el jó pozíciót, mint doktori diploma nélküli társaik. 

 [stextbox id=”grey”]Az érdeklődők további információt a Pannon Egyetem Magyar és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézetében (Veszprém, Vár utca 39., I. emelet 101.) Eisner Ágota doktori iskolai titkártól kaphatnak (eisnera@uni-pannon.hu, 88/622-719), és ugyanitt július 1-jéig jelentkezhetnek a következő, szeptemberben induló képzésre.[/stextbox]

 


[fbcomments]