Sport · 2021.04.21.

UEFA – szép lett volna, de el sem kezdődött

Hat angol, három-három spanyol és olasz top futballklub úgy döntött, hogy létrehozza az Európai Szuper Ligát, ezzel kiszállva a Bajnokok Ligájából és az európai futballt koordináló UEFA-ból.

Természetesen, mint mindig, a pénz áll az ügy hátterében. A „tizenkettek” szerint nekik nagyságrendekkel nagyobb összeg járna a közösből, mert elsősorban őmiattuk ömlik a pénz a sportágba. A tervezett kiugrások miatt óriási lett a felháborodás a futball világában. És persze mindenki a saját érdekeit szem előtt tartva mondta el a véleményét. Ebből még a politikusok sem maradtak ki.

Az UEFA (vissza)élve a hatalmával, a nála lévő jogokkal és szankciólehetőségekkel, azonnal megfenyegette a kiszállni készülő szuperklubokat. A FIFA-val dacszövetségben összefogva jelezték, hogy az ezekben a csapatokban játszókat nem engednék válogatottjaikban futballozni, akik így nem játszhatnának sem az Európa-, sem a világbajnokságon. Ami persze kétélű fegyver. Mert a legjobbjai nélkül pályára lépő nemzeti együttesek gyengébb játékerőt képviselnének, ami akár erősorrend-változást is okozhatna, nem is szólva a meccsek nézettségéről, ami szintén értékvesztő. Ugyanez vonatkozna a Bajnokok Ligájára is. A „tizenkettek” nélkül érdektelenné válna a sorozat, mert mindenki a Szuper Ligára fókuszálna, és az eurómilliárdok sem az UEFA, hanem az új szervezet számláján landolnának.


Mert a mondás szerint a pénz a pénzhez megy, és leginkább a sikerhez párosul. Ezt tudják az amerikai, orosz és arab befektetők, akik már hosszú évek óta tulajdonosként vannak jelen az öreg kontinens futballbizniszében. Természetesen ezúttal is volt ajánlat arra, hogy a terv megvalósuljon. Ebben az elképzelésben az is tényként szerepelt, hogy az elitklubok a Covid-járvány miatt eladósodtak, és valamiből pótolni kell a kiesett bevételeket. Ám felvetődhet az a kérdés is, hogy miért nem gazdálkodnak a lehetőségeiken belül, miért költekeznek erejükön felül, vállalván a sok adósságot, ami most válságba sodorta őket. Erre kerestek megoldást.

A tisztánlátás miatt csak egy összeg álljon itt. Messinek, a Barcelona argentin sztárjának a havi fizetése 2,1 milliárd forintnak megfelelő euró! Igen, ez egy sztárfutballista gázsija! Lehet szorozni 12 csapattal, 20–24 játékossal, az edzőkkel, további stábtagokkal és a többi költséggel. A serpenyő másik felében, a bevételi oldalon persze ott van a reklám és a televíziós jogdíjak, ami ugyancsak nem aprópénz.

Naná, hogy aki úgy érezte, kimaradhat az egészből, az hangosan tiltakozott a Szuper Liga ellen. Ennek eredménye, hogy másfél nappal a bejelentés után hat klub már ki is szállt a megállapodásból. Vagyis: szép lett volna, de el sem kezdődött. Egyelőre úgy fest: a sok lúd most nem a disznót, hanem a pénzt győzte le. Egyelőre.

A hírek szerint az ügy kirobbanásakor azonnal volt jelentkező, aki emelt a téteken, hogy maradjon minden úgy, ahogy volt. Vannak, akik azt tartják, hogy a „piszkos tizenkettő” csak zsarolni akarta az UEFA-t és a háttérben már megegyeztek, hogy ők többet kapjanak a gyengébb riválisoknál. Kíváncsian várjuk, mit szólnak majd ehhez a német Bayern Münchennél és a francia Párizsnál, amelyek meglepő módon kimaradtak a tervezett üzletből. Pedig eredményeik alapján ők is tarthatnák a markukat.

Viszont az biztos, hogy velük együtt elképesztő erősségű, a világ figyelmét is kivívó tizennégy csapatos Európai Szuper Liga kezdődhetett volna – már augusztusban.

Ám egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy ez a későbbiekben nem valósul meg. Hiszen tudjuk, a pénz mindent visz. Csak idő kérdése, hogy mikor…

DT

Lionel Messi. Fotó: goal.com


[fbcomments]