Gazdaság / Közérzet · 2022.11.01.

ÜBERGÁZ – Magyar–orosz biznisz

Olvasom, hogy jelenleg rekordalacsony a gáz ára a világpiacon, 120 forint köbméterenként. Ennek több mint ötszörösét, 900 forintot fizet Magyarország Putyinnak az orosz gázért. Ami azért übergáz.

Pontosan nem tudni, mennyiért vesszük Oroszországtól a földgázt, mert titok. A G7 többféle számítás alapján arra a következtetésre jutott, hogy 900 forint körüli rekordárat fizetünk köbméteréért, miközben a tőzsdén éppen 120 forintért adják, mert sok van belőle. Megteltek a tározók, a lakosság pedig spórol, nem meri fogyasztani.

Azt tudni lehet, hogy nem fix árról egyezett meg Orbán Viktor és Szíjártó Péter Putyinnal, hanem nagyjából két hónapos csúszással követi a tőzsdei hatásokat. Konkrétan ez azt jelenti, hogy most, amikor egy kis melegre vágyna a magyar polgár, borzalmasan drágán megfizettetik vele.  Kevés vigasz, hogy majd két hónap múlva, amikor már megyünk kifelé a télből, akkor esetleg olcsóbb lesz nekünk is. Ez azért übergáz! Pláne úgy, hogy közben azzal etetik a népet, hogy nálunk a legolcsóbb, a mi kormányunk megfelelően gondoskodott a nép ellátásáról, miközben a hanyatló Nyugaton fáznak és bezárnak.


Ez az egész történet olyan groteszk, mintha Örkény írta volna. És nem is először éljük ezt át. Valami hasonló volt a méregdrága, használhatatlan lélegeztetőgép-hegyekkel. Abból is jól bespájzoltak. El se merem gondolni, mekkora nyereséget zsebeltek be a közvetítők. És azt is lenyeltük, elfelejtettük. És most itt van ez az übergázsztori. De mintha nem is hallanák az emberek. Mintha teljesen természetes lenne, hogy nálunk fejre állt a világ.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]