Szórakozás · 2020.07.29.

ÚJ HELY – Romkocsma a Frick malomban

Romkocsma nyílt a veszprémi vár lábánál, a Séd partján. Évtizedek után újranyitott az 1473 óta jegyzett Frick malom. Egyedülálló épület kapott új életet, Európa-szerte is kuriózumnak számít, hogy egy ilyen nagy múltú malom modern közösségi térként szülessen újjá.

A 2013 óta nagy sikerrel működő Fricska tulajdonosai úgy gondolták, hogy felújítják az étterem mellett található 600 éves Frick malom műemléképületét és romkocsma formájában újranyitják. Mivel az épület évtizedek óta méltatlanul elhanyagolt állapotban volt, szerették volna, ha a hely Veszprém turisztikai attrakciójaként megnyílna a látogatók előtt, bejárható lenne, csodálatos tereiben, eredeti belső gerendái és a timpanonos bejárat boltívei alatt bárki elfogyaszthatna egy italt.

Garat kép 20

A romkocsma a malom névadó molnára, Frick Mihály előtt tiszteleg azzal, hogy söralátét stílusú logójába belekerült az egykori tulajdonos stilizált portréja. Frick Mihály 1866-ban, 25 éves nemesvámosi molnármesterként vette bérbe a malmot, majd amikor 1870-ben azt a káptalantól elárverezték, mint a legtöbbet ígérő licitáló, 5810 forintért megvette és üzemeltette 1926-ig, azaz 60 éven át. Az akkor a Séden működő tizenöt malomból ma már négy áll műemlékvédelem alatt, ezek közül az egyik a Felönt a garatra romkocsmának helyet adó Frick malom.

A Felönt a garatra nevét a malomkultúrából átemelt, ma már tréfás kifejezésről kapta, ugyanis a molnárok öntötték fel a búzát a malom garatára, ott kezdődött az őrlési folyamat. A hely egyedülálló belsőépítészeti megoldásokkal (belsőépítész: Enner Patrícia) őrzi meg az eredeti értékeket és felel meg a modern kor követelményeinek. A Frick Mihály dédunokája által őrzött olajfestmény másolatát is megtekinthetik a látogatók.

A Felönt a garatra italkínálatában kiemelt szerepet kapnak a környékbeli borászatok és kézműves sörfőzdék termékei.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!