Közérzet · 2022.05.02.

Twitter – Elon Musk bekebelezte

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezére, az excentrikus hóbortjairól is ismert milliárdos megharcolt kedvenc platformja, a Twitter megszerzéséért. Hosszas alkudozás után 43 milliárd dollárt fizetett ki érte.

Egyes elemzők szerint Elon Musk, a világ leggazdagabb embere az évszázad üzletét kötötte meg. Musk és a Twitter neve már jóval a felvásárlás ötletének felmerülése előtt összefonódott. A milliárdos tweetjeit több tízmillióan olvasták világszerte. Musk azt hirdette, hogy a szólásszabadság érdekében fejleszteni szándékozik a felületet, ám ennek realitása megkérdőjelezhető.

A Vasember alkudozik

A gyakran valódi Vasembernek is titulált Tesla-tulajdonos üzletember a közösségi média felületen jelenleg a nyolcadik legtöbb követővel rendelkező felhasználó. Korábban Twitter-felületén szavazást hirdetett, amelyben a platform követőit a szólásszabadságról kérdezte. A szavazás egyértelmű eredményt hozott.


Először 2,9 milliárd dollár értékű részvényt vásárolt (a részvények 9 százalékát), amely felkeltette Parag Agraval Twitter-vezérigazgató figyelmét. Agraval egy pozíciót ajánlott a cég tanácsában Musknak, csaknem 15 százalékos részesedésért. Így Musknak beleszólása lehetett volna a felület kezelésébe, viszont nem szerezhette volna meg. Csakhogy Elon Musk egy másik lehetőséget vázolt fel…

Dollármilliós játszma a Twitterért

Horribilis mennyiségű összeget ajánlott a platformért, összesen 43 milliárd dollárt. A Twitter vezetése az úgynevezett poison pill-stratégiát alkalmazta annak érdekében, hogy Musk tervét akadályozza, vagy legalábbis időt nyerjen. A stratégia lényege, hogy az ajánlattevő fél szempontjából kedvezőtlen, vagy drága legyen az üzlet. Ami bizonyos szempontból érthető, de semmiképpen se etikus vagy fair lépés. Milliárdosunkat azonban nem túlságosan zavarhatta, mert jobb ajánlat hiányában elvitte a zsákmányt.

Sikertörténet vagy fiaskó?

Hogy a Twitter-üzlet a szólásszabadság terén milyen változást fog hozni, az a jövő zenéje. Ennek ellenére már most vizsgálhatóak a hatásai. A becslések szerint a masszív vásárlás máris 21 milliárd mínuszt hozott Musknak, véli a forbes.hu elemzője. A milliárdos üzlet jelentős gazdasági hatása mellett politikailag is nagy port kavart. Elon Musk „ellenséges” felvásárlását az USA-ban főleg a demokraták kritizálták, többen törölték is profiljukat. Az ügylet ugyanis kétélű kard.

Hipokrita, vagy a szólásszabadság harcosa?

A Twitter limitált idejű tiltással bizonyos mértékben eddig is akadályozta a szabad véleménynyilvánítást. Elon Musk látszólag a „szabadabb” felületért lobbizik, de ne legyünk naivak! Alig hihető, hogy a felület hirtelen a szólásszabadság paradicsomává válik. Elvégre a milliárdosnak eléggé súlyos múltja van ennek megszegésében, gondoljunk csak a Tesla-telephelyeken történő nemi és rasszista sérelmekre!

Musk részéről ez egy durván drága PR-megmozdulás, aminek az a célja, hogy elnyerje az átlagos internetfelhasználó szimpátiáját. Ráadásul azt a látszatot keltve, hogy ő is csak egy közülük. Arról nem is szólva, hogy az üzlet a Tesla marketingjére is jelentősen rásegít.

Úgy tűnik, hogy a részvényekről és a nyereségről szóló médiaricsaj elterelte a figyelmet a milliárdos által nagy hangon hirdetett szólás- és sajtószabadságról. Ne feledkezzünk meg arról, hogy ezek alapvető emberi jogok, amelyek mindannyiunkat megilletnek!

Lőrincz Bálint

A vezető képen Elon Musk. Fotó: Britta Pedersen/DPA via AFP


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]